Україна переходить на електронні лікарняні. Що це дасть?

Читать на русском
Андрій Гукмедичний експерт
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі

В Україні в 2019 році почне працювати електронний реєстр листків непрацездатності. За даними МОЗ, щороку в Україні видається до 5,5 мільйона лікарняних. Уряд вирішив осучаснити цю систему й ухвалив рішення про створення електронного реєстру. У відомстві повідомили, що положення про реєстр має бути сформоване до 1 лютого 2019 року. До слова, ще 2 жовтня 2018 року в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун заявила, що планує в 2019 році запустити низку нових електронних інструментів у електронній системі охорони здоров'я. В електронний формат перейде медична картка пацієнта. З'являться електронні напрямки, рецепти на «Доступні ліки», лікарняні листи.

Лікар, член організації «Українська асоціація сприяння охороні здоров'я населення» Андрій Гук зазначив, що перехід від паперових лікарняних до електронних – дуже правильний крок, і уточнив, що вже відбувся перехід до обов'язкового електронного страхування водіїв.

«Цей крок матиме хороший ефект. Адже практично будь-яку печатку можна підробити, а якщо все буде через унікальний цифровий підпис лікаря або відповідальну особу, то підробити щось буде вже неможливо», – констатував Гук.

Це значно заощадить час, нерви, усуне паперову тяганину, підкреслив він.

Експерт провів аналогію з банківською системою. Багато серйозних речей вирішується вже в онлайн-режимі, це працює, тому поки немає побоювань, що в медицині це не спрацює, це світова практика й Україна має користуватися нею.

«Зараз найгостріше питання в захисті особистих даних. Це мають бути певні програми з хорошою сертифікацією, щоб не було витоку даних», – пояснив Гук.

Генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич вважає, що електронний реєстр спростить видачу лікарняних листів та усуне маніпуляції.

В електронному реєстрі буде очевидно, хто зловживатиме виписуванням лікарняних листів і тривалими хворобами. Крім того, лікарняний заднім числом виписати буде складно, додав він.

«Якщо лікар виписав лікарняний певним номером, то наступним номером учорашнім числом він уже виписати не може. Якщо це виявиться, буде кримінальна відповідальність. Кожен пацієнт незабаром буде прив'язаний до сімейного лікаря. Так, будуть домовлятися, ситуації бувають різні, але якщо це систематично, то в електронній системі все легко відстежити й провести розслідування», – акцентував експерт.

Докладні підсумки двох років роботи Уляни Супрун у МОЗ – на нашій інфографіці.

Чи задоволені українці медреформою – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: