З'ясувалися причини обшуку в Києво-Печерській Лаврі

Читать на русском
Митрополит Павло фігурує в справі про порушення рівноправності громадян залежно від ставлення до релігії.

СБУ проводить обшуки в Києво-Печерській лаврі в межах розслідування кримінального провадження про порушення рівноправності громадян залежно від ставлення до релігії, в якій фігурує намісник Лаври Митрополит Павло.

Про це йдеться в судовому рішенні, яким був наданий дозвіл на проведення обшуків, пише «Слово і Діло» в п'ятницю, 30 листопада з посиланням на УНН.

До бази «Миротворця» потрапив намісник Києво-Печерської лавриНамісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло (Петро Лебідь) потрапив в розділ Чистилище на сайті Миротворець.

Ржищівський міський суд Київської області за клопотанням прокурора Кагарлицької місцевої прокуратури дав дозвіл на проведення обшуку в квартирі Митрополита Павла, а також у Лаврі. У кримінальному провадженні розслідується злочин, передбачений статтею 161 КК – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії.

Кримінальне провадження відкрито після одного з інтерв'ю Митрополита Павла. В ухвалі суду йдеться «25 жовтня 2018 року на хостингу YouTube на каналі «Главновости» розміщений відеозапис з інтерв'ю намісника Свято-Успенського Києво-Печерської лаври УПЦ Лебедя Петра Дмитровича під назвою «Митрополит Павло про Філарета: Він із бісом поцілувався».

Працівники департаменту захисту національної державності СБУ після перегляду зазначеного інтерв'ю зробили висновок про те, що Лебідь своїми висловлюваннями порушує рівноправність громадян через їхні релігійні переконання.

У межах кримінального провадження правоохоронці проводять слідчі дії, а саме обшуки з метою виявити записи (зошити, блокноти, записні книжки, листи, документи) або електронні носії інформації з метою виявлення фактів, що підтверджують підготовку Митрополитом умисних дій, спрямованих на розпалювання релігійної ворожнечі.

Своєю чергою адвокат Андрій Портнов повідомив, що під час обшуків за місцем проживання намісника Києво-Печерської лаври працівники СБУ вилучили книгу «Українська Православна Церква: відносини з державою. Ставлення до АТО та церковного розколу. Питання й відповіді».

«За інформацією адвоката, присутнього на протиправному обшуку в Митрополита Павла, СБУ вилучила в нього лише цю книгу. Тривають обшуки на інших об'єктах», – написав Портнов у Telegram.

Раніше в СБУ повідомили, що проводять обшуки за місцем проживання предстоятеля Києво-Печерської лаври Павла і в самій Лаврі в межах розслідування справи за фактом розпалювання міжрелігійної ворожнечі (стаття 161 Кримінального кодексу).

Нагадаємо, до бази «Миротворця» потрапив намісник Києво-Печерської лаври.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: