Воєнний стан в Україні: яких обмежень чекати населенню

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Що більше з'являється подробиць, то більше складається враження, що те, що відбувається, є інсценуванням. Тепер є привід поговорити про воєнний стан і перенести вибори на літо, коли електорат буде у відпустках і більш аморфним до політичних змін, ніж навесні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» військовий експерт Олег Жданов, оцінюючи ескалацію в Азовському морі й пропозицію запровадити воєнний стан в Україні.

«Навіщо було провокувати РФ? Чи не розуміли, що міст РФ охороняє? Чому не можна було ці катери перевезти трейлерами, як два попередніх? Це ж річкові катери, вони самі не можуть навіть із моря вийти, їм потрібен буксир, щоб вони не перекинулися й не потонули», –зазначив Жданов.

При цьому, якщо запроваджується воєнний стан, то потрібно розуміти, проти кого він запроваджується або в зв'язку з чим.

«В указі має бути чітко вказано: «у зв'язку з агресією РФ». Це тягне за собою наслідки. По-перше, повний розрив дипломатичних відносин. По-друге, буде закритий кордон з РФ, припинене сполучення й торгівля», – уточнив ескперт.

Крім того, за його словами, передбачена конфіскація всіх активів РФ на території України. Під час воєнного стану запроваджується цензура в пресі та заборона на масові зібрання. При цьому не важливо, якого вони характеру, навіть якщо це народні гуляння, мирні або протестні.

В Україні можуть запровадити воєнний стан: що пишуть у соцмережахВоєнний стан в Україні можуть запровадити вже сьогодні, 26 листопада, у відповідь на дії Росії в Керченській протоці.

«Передбачене закриття всіх аеропортів і заборона виїзду з території України чоловіків призовного віку, всіх військовозобов'язаних. Запроваджується комендантська година», – підкреслив він.

Звісно, перенесення виборів буде до закінчення дії воєнного стану. Під час воєнного стану влада на сто відсотків переходить до верховного головнокомандувача, наголосив фахівець.

«Верховний головнокомандувач, вступаючи в свої права, стає одноосібним і повноправним правителем нашої країни», – пояснив він.

За його словами, воєнний стан можна продовжувати на будь-який термін, причому для цього ВР як законодавчий орган уже не діє.

«Щойно вони проголосують за запровадження воєнного стану, їхні повноваження зводяться до рекомендаційних. Влада повністю буде в президента. Далі він управляє так, як вважає за потрібне», – акцентував експерт.

Закон дозволяє запровадження воєнного стану на окремих територіях, а не в усій країні. Якщо ВС запровадять на окремих територіях, то це лише трохи змінить ситуацію в плані обмежень, констатував він.

«Обмеження будуть і для всієї країни також, але вони прописуються в указі президента. Тобто, наприклад, військовозобов'язаних усе одно не можна випускати з країни, оскільки буде оголошена мобілізація. Цензура для ЗМІ все одно буде в усій країні, заборона масових зібрань – також. Кабмін має просто визначити перелік організацій та підприємств, які переходять на військовий режим роботи – тризмінний, цілодобовий. Там потрібні будуть трудові резерви, щоб забезпечити виконання оборонного замовлення», – уточнив фахівець.

Це дуже небезпечні ігри. Поки немає впевненості, що Рада проголосує позитивно, оскільки багато кандидатів у президенти. З усіма домовитися просто не можна, додав він.

«Депутати не поїдуть на лижі? Ну й ті ж депутати мають розуміти, що це практично узурпація влади. Зараз ВР не хоче знімати недоторканність – не знімає, а тоді буде виключно рішення президента. Потрібно дивитися, кому це все вигідно. Якщо запровадять гібридне воєнне положення, а все буде так, як є, просто перенесуть вибори, це буде нонсенс», – резюмував Олег Жданов.

Нагадаємо, що в Керченській протоці російські кораблі обстріляли три українських військових катери, захопили їх і членів екіпажу. Поранені шестеро українських військових.

Що пишуть у соцмережах про запровадження воєнного стану – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: