Путін і Ердоган запустили «Турецький потік»

Читать на русском
У понеділок, 19 листопада, відбулася церемонія запуску першої нитки морської частини нового російського газопроводу.

Президенти Туреччини і Росії Раджеп Тайіп Ердоган і Володимир Путін у понеділок, 19 листопада, запустили першу нитку газопроводу «Турецький потік».

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє РБК.

«Турецький потік» суперечить інтересам України і Європи – КлімкінВідновлення проекту "Турецький потік" суперечить інтересам України та усієї Європи. Міністр МЗС Павло Клімкін вважає, що відновлення контактів Росії та Туреччини не погіршить українсько-турецькі відносини.

«Газпром» завершує будівництво глибоководної частини нової газової магістралі», – заявив на церемонії Путін, додавши, що Туреччина перетворюється на серйозний європейський хаб, що позначиться на її геополітичному положенні.

«З геополітичної точки зору, проект має історичну значущість», – заявив Ердоган. Він висловив сподівання, що в 2019 році газопровід буде готовий до експлуатації.

Крім морської частини, ще має бути добудована наземна частина на території Туреччини.

Зазначимо, в червні повідомлялося, що «Газпром» збудував 66% морської ділянки «Турецького потоку» за двома нитками, а в липні почалися роботи в прибережній зоні Туреччини.

«Турецький потік», який пролягає дном Чорного моря від Анапи до Туреччини, складатиметься з двох ниток потужністю 15,75 мільярда кубометрів газу на рік кожна. У червні 2018 року компанія оцінювала вартість газопроводу в 7 мільярдів доларів.

Перша нитка «Турецького потоку» буде призначена для постачання газом ринку Туреччини, друга – для країн Південної та Південно-Східної Європи. Для неї «Газпром» розглядає два варіанти маршруту – через Болгарію до Сербії та Угорщини або через Грецію до Південної Італії.

Введення в експлуатацію газопроводу загальною продуктивністю 31,5 мільярд кубометрів газу на рік намічене до 30 грудня 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: