Саудівська Аравія допускає можливість розпуску ОПЕК

Читать на русском
Влада Саудівської Аравії замовила дослідження, в якому розглянеь сценарій розпуску Організації країн-експортерів нафти.

Влада Саудівської Аравії замовила провести дослідження про можливий розпуск Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК).

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Wall Street Journal.

Трамп звинуватив ОПЕК в маніпулюванні світовими цінами на нафтуАмериканський президент Дональд Трамп заявив, що ОПЕК маніпулює світовими цінами на нафту.

Це дослідження буде проведено на тлі підготовки США антикартельного законопроекту під назвою NOPEC (No Oil Producing Exporting Cartels Act). Його мета - наділення американських судів повноваженнями розглядати антимонопольні позови на адресу членів ОПЕК, а також країн-учасників картельних змов на ринку нафти.

«У королівстві розуміють, що попит на нафту не може тривати вічно. Крім того, NOPEC ніяк не можна ігнорувати», - заявив глава Дослідницького центру нафти імені короля Абдалли Адама Семінськи.

Ер-Ріяд сумнівається в необхідності існування ОПЕК на тлі того, що «Саудівська Аравія і Росія удвох можуть достатньою мірою впливати на ринок нафти».

Нагадаємо, в кінці 2016-го країни ОПЕК та інші великі нафтовиробники підписали угоду про скорочення видобутку нафти на 1,8 млн барелів на добу.

Угода неодноразово продовжувалася, проте в червні 2018 року сторони ухвалили рішення збільшити виробництво на 1 млн барелів на добу, щоб піти від перевиконання умов угоди.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: