Ціни на хліб: як відрізняються від європейських і на скільки зростуть

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Українці купують не найдешевший хліб в Європі. При цьому ціни на продукт першої необхідності зростатимуть.

Такий прогноз на своїй сторінці в Facebook оприлюднив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, пише «Слово і Діло».

Експерт звернув увагу, що в інтернет-гіпермаркеті Литви можна придбати найдешевший кілограм білого хліба за 13,1 гривні, Польщі – за 17,8 гривні, України – за 19,2 гривні. В Естонії його можна знайти за 69,5 гривень.

«При цьому ймовірно, що хліб у цих країнах міг бути випеченим з українського зерна. Українські пекарі часто говорять, що робити дешевий соціальний хліб невигідно. Але приклад сусідніх країн показує, що це може бути вигідним навіть в Європі», – зазначив Дорошенко.

На скільки подорожчав хліб за перше півріччя-2018Держстат повідомляє, що за перше півріччя 2018 року хлібний кошик став дорожчим на 7 відсотків. Але інші джерела стверджують, що насправді ціни на хліб збільшилися на 19-28 відсотків.

Він уточнив, що на кінець вересня 2018 року середня вартість білого хліба, за даними офіційної статистики, становить 16,1 гривні за кілограм із борошна першого сорту й 20,2 гривні з борошна вищого сорту.

Хліб у Києві коштує значно дорожче: з борошна першого сорту – 19,1 гривні, а вищого – 32,2 гривні, констатував фахівець.

«Лише чорний хліб виявився в нашій країні найдешевшим – цінник показав 19,5 гривень за кілограм. Далі розмістилися Естонія з 27,9 гривні, Польща – з 46,7 гривні й Литва – з 52,2 гривні», – додав він.

За його словами, вартість хліба в Україні підвищуватиметься й надалі.

«До кінця року вартість хліба зросте ще в середньому на 5%. У січні причиною підняття вартості буде зростання мінімальної заробітної плати. Але оскільки підняття планується лише на 12%, то це призведе до подорожчання до 3%. Урожай Україна зібрала непоганий, тому ця причина не впливатиме на вартість», – резюмував Олексій Дорошенко.

На скільки подорожчав хліб за перше півріччя-2018 – на нашій інфографіці.

Також ми писали, як змінилася купівельна спроможність українців за три роки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: