Карта ООС: ситуація на сході України на 5 листопада

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 5 листопада 2018 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Упродовж доби, що минула російсько-окупаційні війська не припиняли обстрілювати оборонні укріплення підрозділів Об’єднаних сил. Загальна кількість ворожих вогневих провокацій дещо зменшилася, і сягнула позначки 18, проте вчорашній день позначився суттєвим зростанням кількості фактів застосування противником мінометів важких калібрів.

Відзначимо, що загалом за добу що минула у Штабі Об’єднаних сил нарахували 18 ворожих обстрілів по всій лінії зіткнення.

Під час цих обстрілів ворог випустив по наших позиціях 68 мінометних боєприпасів 82-го та 8 мін 120 калібру.

Минулої доби внаслідок бойових один Український військовослужбовець загинув, троє бійців зі складу Об’єднаних сил зазнали легких поранень. Окрім того один наш захисник отримав поранення середнього ступеню важкості.

Усім пораненим надається вся необхідна медична допомога.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким, а також бойовим побратимам військовослужбовця, який віддав життя захищаючи Україну.

Вічна пам’ять Герою!

І як повідомляє наша розвідка, протягом 4 листопада трьох окупантів було знищено та ще чотирьох поранено.

Напрямки:

Луганський напрямок

Луганський напрямок

Зокрема тут зафіксовано п’ять випадків відкриття вогню по наших позиціях з боку противника. Майже під час кожного з них російсько-окупаційні війська застосували міномети 120-го та 82-го калібрів.

Так вчора, о пів на першу ночі ворог відкрив мінометний вогонь в бік захисників Новотошківського. 10 мін калібру 82 мм вибухнули у цьому районі. Під час півгодинного вогневого нальоту противник вів щільний вогонь з гранатометів та стрілецької зброї, намагаючись завдати нашим військовослужбовцям максимальних втрат.

Вже вранці, близько 10:20 російсько-окупаційні війська розпочали масований обстріл наших опорних пунктів в районі н.п. Хутір Вільний. Більше трьох годин окупант вів вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібрів, бойових машин піхоти, гранатометів різних типів, у тому числі автоматичних, та піхотної зброї.

Підрозділи Об’єднаних сил відповіли ворогу вогнем з наявної штатної зброї.

Гаряче було також в районі с. Золоте-4.

Цей населений пункт перебував вчора під ворожим вогнем двічі, в обох випадках противник застосував міномети важких калібрів, випустивши загалом більше десятка мін.

Не було спокійно також поблизу Кримського. Вчора з 15:20 і до 16:00 відбувся ворожий обстріл з гранатометів АГС та ГП-25. Наші захисники відкрили влучний вогонь у відповідь з піхотної зброї та кулеметів.

На інших рубежах нашої оборони Луганського напрямку вчора обійшлося без перестрілок.

Донецький напрямок

І вкотре більшість вогневих провокацій, а саме 13, російсько-окупаційні війська здійснили тут. Сім з них – із використанням мінометів.

Ворожа стрілянина тривала там упродовж усієї доби, починаючи з ночі і до настання сутінок.

Місцями найзапекліших протистоянь були н.п. Лебединське Павлопіль, Авдіївка, Гнутове та с. Водяне. Тамтешні опорні пункти Об’єднаних сил упродовж доби ворог неодноразово обстрілював з мінометів, кулеметів великого калібру та гранатометів різних типів.

Загалом під час цих обстрілів російсько-окупаційними військами було випущено більше сорока мін 82-го калібру.

Практично на кожен обстріл, а саме у семи випадках наші захисники відповідали противнику вогнем з наявного піхотного озброєння та стрілецької зброї.

Ситуація на лінії зіткнення сьогодні, 5 листопада

З початку доби в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано два факти відкриття вогню в бік наших позицій з боку противника. Обидва сталися на Донецькому напрямку.

Близько першої години ночі наші опорні пункти, розташовані біля Гнутового та Павлополя практично одночасно були обстріляні противником з гранатометів та стрілецької зброї. На ці провокації ворог отримав адекватну відповідь з боку наших захисників, та був змушений припинити вогонь.

Станом на зараз обстановка на лінії зіткнення залишається повністю контрольованою Українськими військовими зі складу Об’єднаних сил, лінія бойового протистояння залишається стабільною, бойових втрат з початку поточної доби у лавах Збройних Сил України немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: