Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Гліб Загорій

Читать на русском
Загорій не виконав і чверті обіцяного. За рік йому потрібно перекрити офшори, а також спростити оподаткування для малого й середнього бізнесу.
Гліб Загорій

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Гліб Загорій (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Загорій пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатном округом №52 номером у списку БПП. Він є членом комітету Верховної Ради України в справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. За час каденції нардеп дав лише 13 обіцянок, з яких 3 виконав (23%) і стільки ж – провалив.

Не впорався Загорій із передвиборчою обіцянкою про те, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми, а не призначеним згори «губернаторам». У листопаді 2017 року Верховна Рада ухвалила проект закону щодо окремих питань проходження державної служби. Цей закон скасував конкурси, якими призначалися на посади голови місцевих державних адміністрацій та їхні заступники, а також голови РДА. Тепер їх знову призначає президент України.

Провалив нардеп запевнення, що домагатиметься обрання парламенту за відкритими партійними списками. В жовтні 2017 року Рада намагалася ухвалити три законопроекти щодо реформування виборчої системи, в тому числі й за відкритими партійними списками. Однак ці законодавчі ініціативи не отримали достатньої підтримки депутатів. При цьому Загорій не голосував за всі три законодавчі ініціативи.

Коли Рада ухвалила за основу проект Виборчого кодексу України, який запроваджує систему відкритих пропорційних списків, нардеп був відсутній на голосуванні.

Аналогічним чином нардеп провалив ще одну передвиборчу обіцянку – домогтися створення громадського телебачення. Загорій був відсутній на голосуванні проекту закону про суспільне телебачення та радіомовлення України.

Усі виконані обіцянки Загорія пов'язані з його парламентською активністю. Три роки тому нардеп виконав одразу два запевнення – домогтися створення системи автономного функціонування судів і встановлення громадського контролю за призначенням та діяльністю суддів, підтримавши зміни до Конституції України щодо правосуддя. Змінами був запроваджений механізм обрання суддів виключно на конкурсних засадах. Призначення на посаду судді здійснюється президентом України за поданням Вищої ради правосуддя.

Також нардеп підтримав проект закону «Про судоустрій і статус суддів», який передбачає масштабну реорганізацію та переатестацію всієї судової системи. Новий орган – Громадська рада доброчесності – проводить збір, перевірку та аналіз інформації щодо судді (кандидата на посаду судді), надає ВККС інформацію щодо судді (кандидата на посаду судді), надає за наявності відповідних підстав ВККС висновок про невідповідність судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики й чесноти, який додадуть до досьє кандидата на посаду судді або до суддівського досьє. Дисциплінарне провадження щодо судді, згідно з ухваленим законом, здійснюють дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя.

Також нардеп підтримав держбюджет-2016, таким чином виконавши обіцянку домагатись істотного збільшення витрат на модернізацію й посилення Збройних сил та інших структур. У головному кошторисі країни два роки тому витрати на національну безпеку і оборону збільшені до 113 мільярдів гривень (на 21% більше порівняно з 2015 роком).

До кінця каденції нардепу потрібно виконати ще 7 обіцянок, а це більше половини взятих ним на себе зобов'язань перед виборцями. Загорій заявив, що підтримає на законодавчому рівні рух «За цирк без тварин». На своїй сторінці в Facebook він написав, що після випадку в Білій Церкві, де під час циркового виступу ведмідь раптово напав на глядача, нардеп має намір підключитися до вирішення таких проблем.

«Цей інцидент ще раз демонструє правильність руху «За цирк без тварин». Особисто я готовий підтримати на законодавчому рівні», – написав він.

У липні нардеп зареєстрував законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо негайного подолання кризової ситуації, що склалася в зв'язку з незаконним полюванням». У пояснювальній записці до документа зазначається, що головними аспектами є підвищення штрафів за правопорушення у сфері мисливського господарства та полювання, а також посилення кримінальної відповідальності за браконьєрство.

У 2018 році активісти продовжили акції проти використання тварин у цирку. Організатори протесту закликали киян не приводити дітей до цирку, поки там знущаються над тваринами. За словами зоозахисників, у період дресирування тварин морять голодом, б'ють і застосовують різні неприпустимі покарання.

Три роки тому Загорій запевнив, що не складе депутатський мандат.

Загорій запевняє, що не складе депутатський мандатСказано 2 липня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Цікаво було дізнатися зі ЗМІ про свої власні плани на майбутнє. Насправді чутки про моє можливе призначення на посаду міністра охорони здоров'я – абсолютна вигадка. Мені складно припустити, кому й навіщо вигідно розпускати ці чутки, але запевняю, що моя робота в парламенті буде продовжена», – заявив він.

Ще п'ять обіцянок нардепа, які перебувають у процесі виконання, налкжать до передвиборчої програми БПП. Так, нардеп запевняв чотири роки тому, що доб'ється проведення антикорупційної люстрації судових, правоохоронних, податкових та митних органів. Закон про очищення влади вже кілька років перебуває на розгляді Конституційного суду, а тим часом люстровані чиновники поновилися через суд на своїх посадах.

Також досить примарна перспектива обіцянки про те, що офшори будуть перекриті. Поки що в цьому напрямку нічого не зроблено.

Невеликі успіхи БПП в тому, щоб домагатися затвердження системи спрощеного оподаткування для малого й середнього бізнесу, як записано в предвиборчій програмі партії.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: