Анексія Криму була помилкою Путіна. Як Україні повернути півострів?

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Повернення півострова залежить у тому числі від того, наскільки активно діятиме Захід.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи заяву екс-президента Польщі Леха Валенси про те, що анексія Криму була найбільшою помилкою керівництва РФ.

«Якщо санкції не діють так, як хотілося б, то є один варіант – підсилювати ці санкції, щоб вони діяли так, як потрібно. Пробачити РФ те, що вона зробила, означає підштовхнути до подальшої агресії та експансії. Тому західний світ не має вибору», – зазначив Лосєв.

За його словами, в цій ситуації є ще один важливий аспект – розповсюдження в світі ядерної зброї.

«Україна відмовилася від третього в світі ядерного потенціалу за надані їй гарантії. Зараз ці гарантії не виконані. Зате багато країн світу переконалися, що єдиною гарантією збереження суверенітету та територіальної цілісності є лише власна ядерна зброя. Багато держав братимуть це на озброєння. При цьому, якщо хтось апелюватиме до договору про нерозповсюдження зброї, то відповідь наочна – є промовистий приклад України з гарантіями. Ось що означало відмовитися від ядерної зброї», – пояснив експерт.

На його думку, таким чином, світ ставатиме більш ядерним з плином часу. Єдиний шанс західного світу – відновити статус-кво в ситуації з Україною в плані територіальної цілісності.

Повернути Крим: обіцянки українських політиків через три роки після анексіїУ день третьої річниці фактичної окупації Криму, документально закріпленої так званим «референдумом» про статус півострова, «Слово і Діло» вирішило нагадати українським політикам про те, що вони обіцяли зробити для повернення республіки.

Крим повернути можна, що й має зробити Україна, додав він.

«По-перше, для того, щоб повернути Крим, сама Україна має стати іншою. Має бути інша влада – енергійна, патріотична, самовіддана. Цього сьогодні немає. По-друге, Крим був захоплений іззовні й визволений може бути також лише ззовні», – уточнив історик.

По-третє, півострів був захоплений збройною силою й визолений може бути лише так.

«Тому нам не потрібно дурити себе ліберальними казками. Щоб визволити Крим, потрібно мати належну армію. З нинішнім військовим керівництвом, враховуючи, що навіть склади боєприпасів не спроможні належно охороняти, нічого не буде. Немає в країні відповідальності. Давно мають бути військові суди, трибунали та штрафні батальйони. По-іншому не вийде. Інакше капітуляція неминуча», – резюмував Ігор Лосєв.

Хто з політиків обіцяв повернути анексований півострів Україні, можна дізнатися з інфографіки «Повернути Крим. Обіцянки українських політиків через три роки після анексії».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: