Путін чекає зміни влади в Україні. Який сценарій втілюватиме Кремль?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

За ідеєю Кремля, розклад має бути таким, що Тимошенко – президент, Бойко чи Мураєв – у виконавчому уряді, більшість у парламенті – в лояльних сил. Це сценарій Кремля, який вони протискають.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко, оцінюючи заяву Путіна про готовність домовлятися з новою владою в Україні після виборів і налагодити відносини.

«Більшою мірою РФ ставить на парламент, що правильно для них. Провести когось у президенти – це одна ситуація. Але вирішує все не президент, а парламент. Коли в парламенті немає більшості, все одно нічого не вийде. Тому завдання Кремля – пройти до парламенту. Основна битва буде там», – зазначив Горбенко.

Ми звикли, що вся увага на президентські вибори, а парламент не дуже цікавий, але насправді їм потрібна лояльність парламенту. Якщо парламент буде проросійським, то для України це буде дуже складний сценарій, додав він.

Росіянам із таким парламентом буде простіше, тому що принципові питання вирішуються все-таки там, уточнив експерт.

Як засмутити Путіна. Колонка Леоніда ШвецяЯкщо Україна дійсно хоче відірватися від Росії і совкового минулого, то має відмовитися від усього поганого, що вони символізують.

«По суті, вони ставлять на парламент зараз. Заява Путіна саме про це. Іншими словами, голосуйте за лояльних людей і все буде добре. І зовсім не обов'язково, щоб ті, хто голосують, говорили, вони за Москву чи люблять Кремль. Риторика має бути такою, що з РФ потрібно домовлятися, мир можливий лише переговорним шляхом. Ця риторика – проросійська. Саме це й потрібно Кремлю», – пояснив він.

Кремлю потрібно, щоб Україна увійшла в його політичну орбіту. Тобто, щоб на внутрішньому та на міжнародному рівнях ми були лояльними до Москви, підкреслив політолог.

«Ніколи не було завдання захопити Україну. Це якраз нікому не потрібно. Навіщо? Якби потрібна була територія, захопили би Білорусь. Там набагато більша інтеграція, лояльність. Але цього не відбувається. Це не потрібно. Якщо це станеться, тоді потрібно починати турбуватися за територію», – резюмував Андрій Горбенко.

Як повідомлялося, Порошенко розраховує на протидію втручанню Росії у вибори з боку Центральної виборчої комісії та спецслужб. Президент зазначив, що надходить інформація про плани Росії втрутитися у виборчу кампанію в Україні через систему дезінформації, фальсифікації та кібератак.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: