Чи потрібно легалізувати зброю для самозахисту в Україні?

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Громадяни мають право на зброю для самооборони. Злочинець завжди озброєний, але він має знати, що його потенційна жертва в будь-який момент може відповісти.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Лісний, оцінюючи трагедію в Керчі й питання легалізації зброї для самооборони під час останніх подій.

«Злочинець має знати, що його потенційна жертва в будь-який момент може також витягнути зброю й захистити своє життя. Нехай не всіх, але деяких це зупинить. Коли ти знаєш точно, що в опонента немає зброї, а в тебе вона є, то працює психологічна модель «хижак-жертва». Нам потрібно, щоб хижак знав, що він може зустріти відсіч або такого ж хижака», – зазначив Лісний.

Важко підрахувати, але деяких людей це зупинить. Так само це корисно й для влади, додав він.

За його словами, в США дозволена зброя в багатьох штатах, але там люди навчені, тому й нам важливо не лише видавати зброю, а й навчати. Також потрібно посилити видачу довідок, запровадити відповідальність для контор, що видають довідки.

Легалізація зброї: величезні ризики для владиЖурналіст Максим Кречетов розповідає про ризики для влади внаслідок легалізації вогнепальної зброї.

Політолог уточнив, що потрібно з повагою ставитися до тих, хто готовий узяти питання захисту на себе. Це громадянська позиція.

«Звичайно, аргументом буде посилання на те, що люди почнуть стріляти наліво й направо, грубо кажучи. Але тоді нам потрібно заборонити продаж кухонних ножів, сокир. Адже за статистикою цією зброєю часто користуються в сімейних, побутових сварках. Навіть вбивають. Заборонимо ножі? Напевно, ні. Потрібно готуватися до формування здорової сильної нації, якій потрібно довіряти й дати можливість захищати себе та життя близьких. Тоді держава може розраховувати на те, що ці громадяни будуть готові захищати й Батьківщину», – резюмував Олег Лісний.

Раніше журналісти «Слова і Діла» з'ясували, які ризики для влади приховані в питанні дозволу на володіння зброєю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: