Російське втручання у вибори: які методи використають у Кремлі?

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

Росія – терористична держава. З цього постулату потрібно виходити, розглядаючи всі можливі наступні дії РФ. Якщо навіть у випадку зі США Росія діяла гібридно-терористичними методами, втручаючись у вибори, то з Україною в Кремлі діятимуть ще більш жорстко та наполегливо.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Віктор Каспрук, оцінюючи втручання РФ у президентські та парламентські вибори в Україні.

«В Україні не зачищена остаточно так звана п’ята колона. Так, вона була дещо законсервована, образно кажучи, але й далі отримує вказівки й діятиме так, як потрібно Кремлю. Наступний рік може бути одним із найважчих для України, оскільки на кону майбутнє незалежної української держави, а Росія робитиме все для того, щоб її не було», – зазначив Каспрук.

На його думку, РФ вдаватиметься до різноманітних методів: підкупу журналістів, політиків, які ще не завербовані, але мають нестійку позицію чи, наприклад, просто хочуть грошей.

Крім того, не виключене використання інтернет-ресурсів, соціальних мереж та хакерських атак, додав він.

Політолог звернув увагу, що напередодні виборів уже подекуди є блокування сторінок у соцмережах громадських діячів, політиків, які налаштовані патріотично. Таким чином РФ намагається перекрити будь-які канали зв’язку, що висвітлюють думки, з якими в Кремлі не згодні.

За його словами, що ближче до виборів, то більше буде терористичних гібридних дій РФ.

«Найстрашніше, що можуть бути повторені терористичні дії щодо українських патріотів або політичних діячів з РФ чи Білорусі, які стали на бік України. Вже маємо приклад Павла Шеремета», – уточнив він.

Експерт також не виключив, що РФ може залякувати ескалацією конфлікту, тим більше, що суспільство втомилося від такої затяжної війни, яка перевершила за часом німецько-радянську.

Крім того, в нас продовжують працювати телеканали, які поширюють антиукраїнську інформацію під виглядом плюралізму думок, підкреслив він.

«Тобто партія війни, яка називає себе партією миру, шукає своїх прихильників. На жаль, складна економічно-соціальна ситуація в Україні тут грає на руку ворогам, оскільки чимало людей в Україні бачать майбутнє залежно від того, який рівень добробуту є на цю мить», – пояснив політолог.

За його словами, не виключене провокування конфліктів на релігійному підґрунті.

«Росія тут має великий плацдарм, який використовуватиме для того, щоб розколоти суспільство за релігійною лінією. Можливо, через це тягнуть з остаточним рішенням щодо томосу, оскільки Вселенський патріархат усвідомлює, що Росія може почати якісь кардинальні дії», – наголосив експерт.

Росія не збирається віддавати Україну, а керівництво Кремля не готове програвати, тоді як на Заході не розуміють, що домовлятися з РФ немає сенсу, підкреслив він.

«На Заході не розуміють ментальності РФ, того, що домовитися з РФ не можна, адже щойно розвернешся спиною, відразу буде підстава. Політику щодо Росії визначають люди, які не розуміють по-справжньому ментальності Росії. Тому передусім Україні потрібно бути готовими давати відсіч. Якщо ми не зможемо мобілізувати сили, то є великий ризик, що РФ частково вдасться виконати свої плани щодо України», – резюмував Віктор Каспрук.

Раніше президент України Петро Порошенко висловив занепокоєння з приводу втручання РФ в українські вибори.

Відзначимо, Порошенко запевнив, що ніколи не погодиться на те, щоб главу держави обирав парламент, а не виборці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: