У СБУ прокоментували обшуки в фондових компаніях

Читать на русском
Служба безпеки України звинуватила фондові біржі і торговців державними облігаціями у відмиванні понад 100 млн грн.

Співробітники Служби безпеки України задокументували факти відмивання доходів, отриманих нелегальним шляхом через використання низки українських фондових бірж.

Як пише «Слово і Діло», про це в четвер, 11 жовтня, повідомляє прес-центр СБУ.

Зокрема, оперативники спецслужби встановили, що протягом 2017 - 2018 років посадові особи бірж через низку підконтрольних торговців цінними паперами, представників банківських установ організували механізм легалізації незаконних доходів і виведення коштів за кордон.

За даними СБУ, операції здійснювалися з використанням підконтрольних нерезидентів шляхом купівлі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в режимі так званого «групового звіту».

«За розробленою схемою ділки за відсутності контролю з боку бірж здійснювали протягом короткого періоду часу уявні фінансові операції купівлі-продажу ОВДП підконтрольними торговцями. Операції проводилися в інтересах фізичних осіб, які таким протиправним способом отримували легалізований дохід, який, до того ж, згідно із законодавством, не підлягає оподаткуванню. Загальна сума легалізованих зловмисниками коштів становить понад 100 мільйонів гривень», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що в рамках розпочатого кримінального провадження тривають санкціоновані слідчі дії в офісах фондових бірж і місцях проживання їх окремих посадових осіб.

Раніше стало відомо, що СБУ в четвер, 11 жовтня, проводить обшуки і виїмку документів у низці компаній, що працюють на фондовому ринку.

Напередодні в столичному офісі ІТ і фінансовій компанії Moneyveo співробітники Служби безпеки України і прокуратури Києва провели обшук.

Незабаром в СБУ пояснили, що обшукували офіс однієї з приватних кредитних організацій в рамках розслідування справи про несанкціоноване використання особистих даних громадян України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: