Чи буде бензин по 40 гривень та як спекулюють із цінами на нафту?

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Ціни на бензин у першу чергу визначаються курсом. Більше бензину, якого ми купуємо, імпортується. Закупівля йде в доларах і євро.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи зростання цін на бензин і дані трейдерів, які прогнозують нафту по 100 доларів за барель найближчим часом.

«Що нижче впаде гривня, то вищою буде ціна на бензин. Кожна зайва гривня в курсі означає подорожчання орієнтовно на 70 копійок за два тижні. 40 гривень за літр бензину може бути лише в тому разі, якщо гривня занадто стрімко впаде далеко за 30 гривень. Це занадто непередбачуваний, жахливий і малоймовірний сценарій», – зазначив Рябцев.

Колись, можливо, це й станеться, але найближчим часом не варто говорити про критичні позначки, додав він.

При цьому енергетик уточнив, що навряд чи споживачі перестануть купувати паливо, навіть якщо ціни зростатимуть.

Як змінилася ціна на автомобільне пальне в 2014-2018 рокахЦіна на бензин А-95, дизель та автомобільний газ зросла більш ніж удвічі в Україні за чотири роки.

«Практика показує, що колись непідйомними вважалися й 15 гривень за літр. Однак час іде й споживання бензину, палива в сумі практично незмінне. Хоча, безумовно, такі ціни сприяють скороченню споживання дорогих видів палива та переходу на дешевші», – пояснив він.

Щодо прогнозів цін на нафту, які можуть сягнути 100 доларів за барель, то на сьогодні існує своєрідний, грубо кажучи, клуб прихильників нафти по 100. До цього клубу належать представники різних фінансових організацій, банківських, інвестиційних фондів, які зацікавлені в тому, щоб усе коштувало якомога дорожче, підкреслив експерт.

«Зараз на біржі не продається й не купується нафта, а є вторинні фінансові інструменти – страховки від зміни ціни на нафту. Це означає, що присутні на цьому ринку не виробники/покупці нафти, а просто фахівці на кшталт «Форекс-клубу», які заробляють на коливаннях курсу. Ось вони так само заробляють на зміні котирувань нафти», – акцентував він.

За його словами, для них немає заборон та обмежень із 2003 року. Що вищі котирування, тим більше вони можуть заробити.

«Тому й з'явилися заяви про нафту по 100 доларів за барель. Для них це краще, тому вони й роблять такі прогнози. Ці спекуляції, звичайно, позначаються на тих країнах, які є імпортерами. Такий стан речей вигідний експортерам нафти, зокрема РФ. Ціни зараз удвічі вищі, ніж мають бути. Точка беззбитковості в середньому в світі – 35-40 доларів за барель, але не 82 долари», – резюмував Геннадій Рябцев.

Як змінилася ціна на автомобільне пальне в 2014-2018 роках – на інфографіці.

Як змінювалася в Україні ціна бензину за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: