Нардеп розповів, чому важкохворі українці чекають місяцями своєї черги на лікування

Читать на русском
Україна в 2018 році виділила на лікування важкохворих суму, якої вистачило лише на 141 пацієнта з 240 людей в списку.

В Україні в так званій «черзі смертників», важкохворих українців, 240 пацієнтів. Їх родичі живуть під МОЗом, бо допомогти їм можуть тільки закордоном - потрібна пересадка кісткового мозку чи органів.

Як пише «Слово і Діло», про це розповів член бюджетного комітету ВР Валерій Дубіль в інтерв’ю ВВ.

За його словами , держава цього року виділила грошей, яких вистачило на лікування тільки 141 пацієнта.

«Гроші закінчилися у травні. Решта - понад 100 людей - залишилися без лікування, яке може їм врятувати життя. Якщо вчасно не зробити операцію - людина може померти. Час йде на дні. Буквально нещодавно помер один із черги - його дружина так само жила під МОЗом, сподіваючись, що гроші таки виділять», -пояснив нардеп.

Член бюджетного комітету розповів, що він кілька тижнів тому звертався до прем’єра Володимира Гройсмана, щоб перерозподілили кошти, які вже лежать на рахунках закордонних клінік, але ними не встигли скористатися попередні пацієнти.

«У своїй відповіді він (Гройсман – ред.)відповідальність перекинув на МОЗ, зараз чекаю відповіді від нього. Це - справа кількох годин! А за бюрократичної тяганини обертається вже декілька тижнів»,- зазначив Дубіль.

Крім того, за словами парламентарія, як тільки запрацює система трансплантації в Україні, черг та людських втрат можна буде уникнути.

Нагадаємо, в Україні 24 червня набув чинності закон №2427-VIII «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Згідно із законом, кожна людина за життя може погодитися на посмертне донорство або відмовитися від нього. За бажання можна зробити позначку про це в паспорті/посвідченні водія. Своє рішення можна змінювати, дійсним буде лише останнє за датою.

Раніше «Слово і Діло» писало про міфи медреформи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: