Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ярослав Єдаков

Читать на русском
Єдаков виконав 29 відсотків обіцянок. Йому залишилося простежити, щоб субсидії дійшли до малозабезпечених громадян, і залучити донорів для відновлення Донбасу.
Ярослав Єдаков

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ярослав Єдаков ( фракція «Народного фронту»).

Єдаков пройшов до парламенту в квітні 2016 року 77-м номером від «Народного фронту» замість Лілії Гриневич, яка достроково склала депутатські повноваження в зв'язку з призначенням її міністром освіти. Нардеп є членом комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. За два роки як нардепа він дав лише 7 обіцянок, з яких два виконав і поки що жодного не провалив.

Відзначимо, що всі обіцянки Єдакова стосуються передвиборчої програми «Народного фронту», сам нардеп не озвучив жодних намірів або планів. Йому вдалося виконати обіцянку сприяти в наданні житла сім'ям загиблих під час АТО, оскільки депутат голосував за всі законопроекти, якими надається державна допомога в придбанні житла сім'ям загиблих під час проведення АТО.

Також Єдаков обіцяв посилювати соціальний захист тих, хто захищає Батьківщину й, ставши нардепом, у листопаді 2016 року він підтримав низку законопроектів на цю тему.

До закінчення повноважень нардепа Єдакову належить виконати ще 5 програмних передвиборчих зобов'язань «Народного фронту». Він збирався сприяти реформуванню армії та інших структур сектора безпеки та оборони.

Також нардеп узяв на себе зобов'язання ініціювати оновлення антикорупційного законодавства шляхом зменшення кількості дозволів, органів контролю та перевірок.

У листопаді 2016 року Верховна Рада ухвалила три законопроекти з пакета «державного нагляду». Першим проектом передбачається «відкрити» систему державного нагляду з можливістю вільного доступу через мережу інтернет до бази перевірок та їх результатів. Другим проектом планується зменшити кількість органів контролю у сфері держнагляду. Законопроект встановлює чіткі терміни проведення перевірок – 10 днів, а для малого підприємництва – 5 днів. Третій проект закону запровадив мораторій на здійснення планових перевірок на певний термін. До чого призвів мораторій – це вже інше питання, але Ярослав Єдаков підтримав усі зазначені законопроекти.

Ще одне запевнення нардепа – домогтися залучення міжнародних організацій і донорів до відновлення територій держави, які постраждали від агресії – має всі шанси залишитися невиконаним. За словами міністра з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадима Черниша, на відновлення Донбасу міністерству потрібно щонайменше півтора мільярда доларів.

Більшу частину коштів це та інші міністерства, які займаються Донбасом, тепер отримують від міжнародних донорів. Деякі з них відмовляються від співпраці через бюрократичні проблеми та відсутність злагодженої комунікації між міністерствами. Донори не задоволені тим, що складно простежити, куди насправді витрачаються виділені гроші.

Актуальна на сьогодні обіцянка нардепа – не допустити скасування або скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг – так само перебуває в процесі виконання. На початку своєї каденції Єдаков підтримав зміни до держбюджету щодо соціальних стандартів та обсягу субвенції на надання пільг і житлових субсидій.

Також він проголосував за держбюджет-2017, в якому були закладені 52 мільярди гривень на виплату субсидій.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: