Миротворці на Донбасі: чому нам потрібен план та чи з’явиться місія найближчим часом

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Миротворчої місії найближчим часом на Донбасі не буде, хоча ця тема дійсно звучатиме надалі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, оцінюючи заяву Павла Клімкіна з приводу того, що миротворча місія на Донбасі має включаючи військовий і поліцейський аспекти, а також міжнародну адміністрацію.

«Проблема не в запропонованому плані, який озвучив Клімкін, а в тому, що це все одно виключно українське бачення питання. Так, заявлено, що це спільний план України із Заходом, але хіба Путін на це погодився?», – зазначив Дикий.

За його словами, в найближчій перспективі миротворці на Донбасі не з'являться.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

«Ввести миротворців усупереч думці РФ неможливо. Миротворча місія – це військова операція насамперед. Захід не готовий морально, українська армія не готова технічно, саме силою викинути звідти регулярні військові частини РФ. В такій ситуації очевидно, що поки РФ не погодиться на українсько-західний формат миротворчої місії, ця місія реалізована не буде», – пояснив він.

Відповідно, зі свого боку Україна ніколи не погодиться на російський варіант псевдомиротворців, підкреслив експерт.

Він уточнив, що де-факто це легалізація окупації під виглядом миротворців.

«Відповідно, й такий формат легалізований не буде. Тобто ми маємо абсолютно глухий кут», – констатував фахівець.

Він додав, що це всі чудово розуміють, у тому числі Клімкін. Це не той випадок, коли керівництво МЗС наївно на щось сподівається, роблячи такі заяви.

На його переконання, зараз ми просто робимо те, що маємо робити. Україна має наполягати на нашому форматі миротворчої місії, ми маємо підтримку Заходу, що дуже важливо.

У ситуації, коли миротворчої місії на Донбасі не буде, світ має розуміти, через кого саме.

«Тому й РФ продовжує зі впертістю дятла повторювати, що вона за миротворчу місію, але іншу. Росія намагається зробити вигляд, що Київ винен у тому, що миротворчої місії немає. Для нас важливо пояснювати, що ми готові на миротворців, яких саме й тримати спільну позицію із Заходом. Хоча насправді ніхто особливо не домагається, щоб ця місія відбулася. Важливо, щоб РФ не вдалося покласти на нас відповідальність за те, що її немає. Навпаки, щоб було очевидно, що її немає лише через РФ», – резюмував Євген Дикий.

Раніше в ОБСЄ повідомили, що надаватимуть підтримку ідеї введення миротворчої місії на Донбас.

До яких країн Європи та з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло завершенню конфлікту, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: