Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олексій Скрипник

Читать на русском
Скрипник виконав майже половину обіцянок. Він передумав голосувати за зміни до Конституції в частині децентралізації, всупереч програмній обіцянці партії.
Олексій Скрипник

За рік до виборів час підвести підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання і подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Кожен день «Слово і Діло» буде аналізувати рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться по всьому списку парламентаріїв. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Олексій Скрипник (фракція «Самопоміч»).

Скрипник пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року третім номером від «Самопомочі». Він є головою підкомітету з питань інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти. За час каденції нардеп дав 34 обіцянки, з яких 16 виконав (47%) і 5 – провалив.

Все провалені обіцянки нардепа записані в його передвиборчій програмі. Так, він обіцяв домогтися скасування пільг парламентаріїв і міністрів, однак за чотири роки не ініціював жодної законодавчої ініціативи на цю тему, як і нардепи від фракції «Самопомочі».

Також він провалив обіцянку домогтися усунення Президента і парламенту від формування суддівського корпусу. Коли Верховна Рада приймала в другому читанні проект закону «Про внесення змін до Конституції України» щодо правосуддя, Скрипник був відсутній в сесійній залі.

З цієї ж причини нардеп не виконав ще дві обіцянки – домогтися удосконалення механізмів дисциплінарної відповідальності та відбору суддів.

Всі виконані обіцянки Скрипника також стосуються передвиборчої програми «Самопомочі» і пов'язані тим, що нардеп підтримував той чи інший проект закону під час голосування. Так, він впорався з наміром домогтися підвищення заробітної плати вчителям, підтримавши освітню реформу.

Згідно із законопроектом зарплати вчителів прив'язали до мінімальної зарплати. Так, оклад педагога низькою кваліфікаційної категорії повинен скласти не менше 3 мінімальних заробітних плат – 9600 грн.

Як і обіцяв, Скрипник домігся прозорого і адресного забезпечення осіб, які захищали свободу і територіальну цілісність України, проголосувавши за більшість законопроектів.

Під час виборів, Срипник обіцяв домогтися прозорості державних закупівель. Нардеп проголосував за законопроект про зміни, що стосуються держзакупівель, який повинен знизити корупційні ризики і зловживання в цій сфері.

Документом, зокрема, передбачено, що він застосовується до всіх замовників та закупівель товарів, робіт і послуг, за умови, що вартість закупівлі товарів і послуг дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт – 1,5 мільйона гривень. Також нардеп підтримав проект закону про впровадження системи електронних торгів ProZorro.

До кінця каденції Скрипнику треба встигнути виконати ще 13 обіцянок. Одне з його небагатьох запевнень, які не зафіксовано в програмі партії – намір голосувати проти змін до Конституції в частині децентралізації.

«Це занадто важливе питання, щоб голосувати окремо. Тож я буду голосувати так, як це робитиме вся фракція. Але якщо говорити про ситуацію на Донбасі, то мені здається, що найбільше боїться, що ми проголосуємо за зміни до Конституції, саме Путін.

У цьому випадку «м’ячик» залишиться саме на російській стороні, бо їм треба буде робити зміни, відводити війська, віддавати територію. Вони цього страшно не хочуть. Ми повинні залишити «м’яч» на їхній стороні, щоб на Росію продовжували тиснути і не знімали економічні санкції», – заявив нардеп.

Нагадаємо, влітку 2015 року нардеп Олег Березюк повідомив, що фракція «Самопоміч» не має наміру голосувати за проект закону про внесення змін до Конституції в частині децентралізації, всупереч програмній обіцянці. За його словами, зазначений проект містить ознаки централізації влади і знецінення ролі місцевих громад, а його прийняття призведе до двовладдя на місцях.

Крім того, стурбованість «Самопомочі» викликає положення про право президента припиняти повноваження місцевих органів влади. За словами Березюка, причиною може бути будь-яке порушення Конституції, яке після розгляду Конституційним судом може призвести до розпуску тої чи іншої ради.

Також «Сомопомощь» збиралася домогтися введення медичного страхування. У 2016 році був прийнятий в першому читанні проект закону «Про страхування». Розробка законопроекту обумовлена адаптацією законодавства України у сфері страхування до законодавства ЄС і в зв'язку з вступом до СОТ. Його імплементація має на меті підвищення рівня захисту прав споживачів страхових послуг і страхувальників. Скрипник не підтримав вищезазначений проект закону.

Крім цього, у Верховній Раді зареєстровано низку ініціатив щодо введення в Україні медичного страхування, однак вони ще не виносилися на розгляд парламенту.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про які ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-яких політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: