Дуда попросив Трампа про створення американської бази в Польщі

Читать на русском
Польський лідер підкреслив, що американська військова присутність - єдина гарантія безпеки його країни проти агресії РФ.

Польща вважає за доцільне розмістити на її території постійну військову базу США.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив під час візиту до Вашингтона у вівторок, 18 вересня, польський президент Анджей Дуда.

Польща готова заплатити за військову базу США для стримування агресії РФВаршава готова заплатити два мільярди доларів за створення на польській території постійної військової бази США.

У бесіді з президентом США Дональдом Трампом Дуда наголосив, що це - єдина гарантія безпеки його країни проти російської агресії. За словами голови польської держави, Москва роками нарощувала свою військову присутність в регіоні.

Постійна дислокація американських військовослужбовців в Польщі відповідає національним інтересам як Варшави, так і Вашингтона, додав Анджей Дуда.

У травні міністерство оборони Польщі пропонувало виділити на «постійну присутність США» в цій країні від 1,5 до 2 мільярдів доларів. В першу чергу обговорювалася можливість розміщення бронетанкової дивізії військ США.

Трамп в свою чергу зазначив, що домовився з Дудою про зміцнення співпраці оборонних відомств і розвідувальних служб обох держав.

«Радий сказати, що союз між нашими країнами ще ніколи не був настільки міцний», - підкреслив він на спільній прес-конференції за підсумками переговорів.

«Сьогодні вдень президент Дуда і я домовилися посилити наші стійкі зв'язки в оборонній сфері», - зазначив Трамп, додавши, що мова йде, зокрема, про взаємодію в галузі протиракетної оборони і технологічне партнерство.

В ході переговорів обговорювалися і питання енергетичної безпеки.

«Без сумніву, найбільшою загрозою є будівництво Північного потоку-2», - вказав президент Польщі, висловивши впевненість у тому, що будівництво цього газопроводу підриває стабільність Європи, оскільки веде до «домінування Росії».

США вже неодноразово заявляли, що зроблять все можливе, щоб зірвати будівництво «Північного потоку-2», за яким газ повинен безпосередньо поставлятися з Росії в Німеччину.

При цьому перед прес-конференцією з Дудою Трамп заявив, що Вашингтон не розглядає можливість запровадження санкцій відносно компаній, що беруть участь в будівництві проекту Північний потік-2.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: