СБУ посилить кіберзахист об’єктів критичної інфраструктури

Читать на русском
Служба безпеки України підписала меморандум у сфері кібернетичної безпеки з національною енергетичною компанією Укренерго та приватним акціонерним товариством Укргідроенерго, які є об’єктами критичної інфраструктури.

Служба безпеки України підписала меморандум у сфері кібернетичної безпеки з національною енергетичною компанією Укренерго та приватним акціонерним товариством Укргідроенерго, які є об’єктами критичної інфраструктури.

Про це повідомляє прес-служба СБУ, пише «Слово і Діло».

В Україні створюють кіберполігон ЗСУВ Україні в рамках трастового фонду Північноатлантичного альянсу з кіберзахисту створюється кіберполігон Збройних сил.

Документ має забезпечити обмін інформацією з СБУ щодо кібернетичних загроз з використанням платформи MISP-UA зі стратегічно важливими підприємствами енергетичної галузі України.

За інформацією СБУ, обмін матеріалами, зокрема технологічною інформацією про реалізовані та потенційні кіберзагрози відбуватиметься в режимі реального часу. Така міжвідомча взаємодія сприятиме ефективному реагуванню з боку української спецслужби на кібернетичні атаки, насамперед високого ступеня складності.

Також зазначається, що у відомстві готові надавати необхідний захист не тільки об’єктам критичної інфраструктури, державним установам та підприємствам.

За словами голови СБУ Василя Грицака, будь-який представник великого, середнього та навіть малого бізнесу може звернутися до центру за консультаціями та допомогою.

Повідомляється, що протягом останніх п’яти років спостерігається еволюція різновидів кібератак на Україну, які все частіше набувають ознаки кібершпигунства та кібертероризму.

«Зафіксовано зростання активності спецслужб РФ щодо проведення цілеспрямованих кібератак, орієнтованих на отримання несанкціонованого доступу до інформаційних систем органів державної влади України. Здійснення акцій кібернетичного тероризму спрямовані також на порушення штатного функціонування комп’ютерних мереж та систем керування технологічними процесами об’єктів критичної інфраструктури», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляють у СБУ, використовуючи деструктивне програмне забезпечення Black Energy зловмисники неодноразово здійснювали кібератаки на комп’ютерні мережі об’єктів української енергетики.

Зазначається, що співробітники Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки СБУ на базі платформи з відкритим програмним кодом MISP, створили систему збору, обробки та обміну інформацією про інциденти кібербезпеки між інформаційними системами об'єктів критичної інфраструктури і суб'єктами сектору безпеки в режимі реального часу.

Ця платформа широко використовується в усьому світі, а також відповідає міжнародним стандартам ЄС та НАТО і застосовується основними міжнародними суб’єктами у сфері кібербезпеки FIRST, CIRCL, CiviCERT, NATO NCI Agency.

Раніше повідомлялося, що українська кіберполіція постійно фіксує атаки з території Росії.

Нагадаємо, голова Верховної Ради України Андрій Парубій та спеціальний представник Держдепартаменту США Курт Волкер на зустрічі в п'ятницю, 14 вересня обговорили інформаційні та кіберзагрози майбутніх виборів з боку Російської Федерації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: