Збільшення соцвиплат: що буде з зарплатами та пенсіями в 2019 році

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

4170 гривень закладено у Бюджетній резолюції. Цю цифру взяли звідти. Зрозуміло, що парламент отримавши інформацію про підвищення мінімалки трохи більше 400 гривень, а це фактично 10% буде апелювати до того, що це дуже мало.

Про це в коментарі Слову і Ділу розповів економічний експерт Андрій Блінов, оцінюючи рішення підвищити мінімальну зарплату до 4170 гривень.

«Буде не дивно, якщо зараз почнуться різні розмови в стилі того, що наш народ заслуговує на більше. Можливо прозвучать цифри і п'ять тисяч, сім тисяч гривень. Президент може заявити, що потрібно підвищити до 4500. Загалом можливий торг. Не виключено, що мінімалка буде підвищена трохи більше, ніж 4170 гривень», - міркує експерт.

Він аргументував, що політична кампанія буде накладати певний тиск на ситуацію з ростом зарплат.

Економіст припустив, що уряд вже можливо закладає для себе поле для маневру на випадок чого.

«Поки що, точно буде підвищення на 10%. Це невелика сума, точно не збільшення в два рази, як було з 3200. В принципі, це найбільш помірне підвищення за останні три роки. Якщо раніше НБУ говорив про те, що на інфляцію це впливає темпом більше 2% в рік, то зараз цей фактор дуже слабо вплине», - говорить Блінов.

Отже, можна говорити про те, що підвищення, яке заплановане - нормальне й точно не є «шоковим», уточнив він.

«На скільки буде збільшена зарплата - питання політичної боротьби. Такий тиск можливий і уряд буде напевно розглядати цей момент. Однак, поки, якщо говоримо про цифру, яка записана в бюджетній резолюції, а вона помірна та вперше за три роки не створює додаткового інфляційного тиску», - пояснює економіст.

Навіть дивно, що це не відбувається у рік виборів, зазначив він.

Також, експерт додав, що перед нами поставлено ще один виклик. Він нагадав, що, коли проводилася пенсійна реформа, була змінена формула солідарного забезпечення.

«Там був передбачений певний розрахунок формули. З 20-го року береться середня зарплата за останні два роки та з неї вже виходить ПФ, множачи на стаж і співвідношення заробітку пенсіонера, коли він працював до середнього значення. Тому, зараз буде певний стрибок середньої зарплати», - аналізує Блінов.

Експерт зазначив, ще недавно середня зарплата по країні становила 5 тисяч гривень, а зараз ми переступили позначку 9 тисяч гривень.

За його словами, коли почнуть враховувати з 1 січня 2019 року показники цього року, а це буде зарплата мінімум 9 тисяч гривень вже на неї будуть множити коефіцієнти для прорахунку пенсій.

Він припустив, що від ПФ слід чекати заяв. Ймовірно, Рева та інші заявлять, як збільшаться витрати ПФ, на скільки в середньому зросте пенсія.

Швидше за все, з 1 січня 2019 року буде дуже серйозне збільшення пенсій, прогнозує експрт.

«Не виключено, що питання дотування ПФ, також, як і субсидування буде вимагати більшого інфляційного тиску, ніж просто мінімалка. Питання субсидій, загального дефіциту бюджету та дефіциту ПФ може бути набагато більш серйозним фактором інфляції, в порівнянні з мінімалкою. Тим більше, що зараз ми фактично будемо мати уповільнення збільшення мінімальної зарплати», - проаналізував Андрій Блінов.

Як відомо 7 вересня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2019 році мінімальна заробітна плата зросте до 4170 гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: