Прямий держборг України скоротився – Порошенко

Читать на русском
Співвідношення прямого державного боргу України до валового внутрішнього продукту (ВВП) за підсумками першого півріччя 2018 року скоротилося до 63 відсотків.

Співвідношення прямого державного боргу України до валового внутрішнього продукту (ВВП) за підсумками першого півріччя 2018 року скоротилося до 63%.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко на 15-му форумі YES в Києві, організованому Фондом Віктора Пінчука, пише «Слово і Діло».

Транш для України: Порошенко анонсував нову фінансову допомогуПорошенко вірить, що верне Крим Україні. Також сьогодні на YES українська сторона і ЄС підпишуть документ про 1 млрд євро допомоги.

«У нас співвідношення суверенного боргу до ВВП в 2016 році було більше 82%, а на середину цього року - 63%», - зазначив президент.

За його словами, незважаючи на війну Україні вдалося скоротити дефіцит держбюджету, а ВВП країни в другому кварталі 2018 року зріс на 3,6%, а капітальні інвестиції за перше півріччя зросли на 26,5%.

Крім того, Порошенко додав, що банківська система стала стабільною і такою, що ефективно функціонує.

Нагадаємо, що сукупний державний (прямий) і гарантований державою борг України в доларовому вираженні в 2017 році збільшився на 7,5%, або $5,3 млрд - до $76,3 млрд, у гривні - на 11%, або 211,9 млрд грн - до 2,1 трлн грн.

На кінець першого півріччя 2018 року державний борг становив 1,7 трлн грн, або $66,1 млрд, у тому числі зовнішній - $37,5 млрд, а сукупний - майже 2 трлн грн, або $76,3 млрд.

Уряд України в кінці серпня цього року переглянув середньострокову стратегію управління державним боргом, встановивши більш жорсткі цілі щодо скорочення прямого державного боргу щодо ВВП, зокрема, про зниження його до 60% ВВП до кінця поточного боргу замість раніше запланованої планки в 62% ВВП. Документ передбачає до кінця наступного року досягти 52% і до кінця 2020 року мати борг не більш ніж 49% ВВП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: