Держборг України в липні зріс

Читать на русском
Щоб покрити державний борг, кожен українець має скинутися по 1800 доларів. Тим часом у найближчі півтора року Україну чекає пік виплат за борговими зобов'язаннями.

Зовнішній борг України станом на червень у 2,6 раза перевищує обсяги валютних запасів країни.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в матеріалі спецпроекту VoxUkraine і LIGA.net.

Мінфін оприлюднив графік виплат України за держборгомОбсяг виплат Україною за державним боргом цьогоріч становитиме 325,5 мільярда гривень, а в наступного року – 317,5 мільярдів.

Відзначається, що державний борг України на червень 2018 року складав 76,3 млрд доларів. Зовнішні запозичення складають приблизно 60% від цієї суми й досягають 47,2 млрд доларів.

До цих 47,2 млрд доларів входить 9,6 млрд доларів гарантованого державою боргу, а решта - прямий борг України у вигляді єврооблігацій (близько 17,5 млрд доларів, з огляду на 3 млрд доларів «російських» облігацій, за якими Україна оголосила дефолт), а також позик у міжнародних організацій (16,6 млрд доларів, включаючи облігації, розміщені під гарантії США) та іншої заборгованості (3,5 млрд доларів).

Ще приблизно 4,3 млрд доларів – внутрішні запозичення в іноземній валюті (так звані валютні ОВДП – облігації внутрішньої державної позики).

Слід зазначити, що не всі валютні запозичення лежать на плечах уряду. Приблизно 6,8 млрд доларів – борг НБУ перед МВФ: ця частина боргу не здфйснює безпосереднього впливу на бюджет, оскільки з погашенням гроші будуть вилучені із золотовалютних резервів.

Проте зниження рівня резервів створює ризик для збереження фінансової стабільності країни.

Борг у національній валюті – близько 625 млрд грн (ОВДП), що становить майже 30% загального державного боргу. З них більш ніж половина (56%) – у власності Нацбанку (до 2016-го НБУ фінансував діри в держфінансах, викуповуючи ОВДП у Мінфіну, держбанків, «Нафтогазу»; така прихована емісія гривні вела до накопичення дисбалансів, які в підсумку призводили до інфляції й девальвації).

Близько третини ОВДП (36%) – у власності державних банків (левова частка була випущена для докапіталізації цих банків), решта (всього 8%) тримають комерційні банки, українські фізособи та юридичні компанії, а також нерезиденти.

У найближчі півтора року Україну чекає пік виплат за борговими зобов'язаннями: уряд має повернути майже 10 млрд доларів лише валютного боргу.

Держборг – це гроші, які заборгував кожен українець: приблизно по 1800 доларів, йдеться в статті.

Раніше повідомлялося, що Держборг України трохи скоротився.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: