Підвищення цін на газ. По кому вдарить найбільше та якими будуть наслідки?

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Підвищення цін на газ означатиме також збільшення доходів «Нафтогазу» та відрахувань до бюджету. Відповідно, можна говорити про те, що з'явиться можливість збільшити субсидії для тих, хто їх потребує.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи наслідки підвищення цін на газ.

«Підняття ціни до рівня 23,5% навряд чи буде кінцевим. Річ у тім, що Україна має зобов'язання відпустити ціну, тобто перестати регулювати її взагалі. Тому частиною компромісу може бути поетапне підвищення ціни», – зазначив Павлюк.

Насправді, найбільше підвищення цін вдарить по середньому класу, по тих, хто платить повну ціну й не отримує субсидій, для них квитанція збільшиться, констатував він.

«Ситуація може змінитися завдяки тому, що за рахунок підняття ціни збільшиться кількість субсидіантів. Хоча, знову ж таки, Кабмін змінив норму нарахування. Тобто виключені деякі категорії, зокрема ті, хто має авто, великі квартири чи будинки. Однак як буде насправді, поки не відомо. Добре, що запрацював принаймні єдиний реєстр субсидіантів, який можна співставляти з податковою базою, щоб зрозуміти, які доходи має населення», – уточнив експерт.

Він припустив, що навіть нові норми нарахування більше вплинуть на ситуацію із субсидіями, аніж ціна на газ.

Скільки субсидій українці отримали в 2016-2018 рокахСубсидії цього року отримали 2,7 мільйона сімей, хоча просили 4,1 мільйона. Середній розмір субсидії також знизився.

«Травнева постанова вплине, можливо, більше, ніж ціни на газ. Підвищення цін на газ опосередковано більше вплине на тих, хто зараз працює й має середні доходи, ніж на субсидіантів», – підкреслив фахівець.

«Загалом, з точки зору здорового глузду, слід розуміти, що є частина тих, хто потребує державної допомоги, в основному пенсіонери, але люди працездатного віку мають потурбуватись, як заробляти більше. Завдання має стояти, як більше заробляти, а не як більше отримувати. Коли молоді люди працездатного віку сидять на субсидіях, це неправильно», – резюмував Святослав Павлюк.

Скільки субсидій отримали українці в 2016-2018 роках – на інфографіці.

За даними «Слова і Діла», 19 квітня 2018 року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що з травня реєстр субсидіантів буде публічним.

Також Рева пообіцяв у 2018 році запровадити монетизацію пільг на житлово-комунальні послуги.

Ексклюзивне інтерв’ю міністра «Слову і Ділу» читайте на нашому порталі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: