Підвищення мінімалки до 4170 гривень: чи буде цей крок уряду ефективним

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Це зобов'язання уряду й довгостроковий план, який був заздалегідь оголошений.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи рішення щодо підвищення мінімалки в 2019 році майже до 4200 гривень.

«З одного боку, такі обіцянки потрібно виконувати, особливо враховуючи вибори. Влада не може зараз діяти інакше, тому що в умовах, коли будуть підвищені ціни на газ, не підвищувати зарплату буде неправильно. Інше питання, що це потягне за собою перегляд усіх заробітних плат, оскільки не може не існувати різниці між мінімальною та середньою зарплатою. Це створюватиме вплив на ринок», – зазначив Сіденко.

Він підкреслив, що якби були інвестиції, розвивалося виробництво, це було б позитивним чинником, але в нас будь-які доходи покриваються за рахунок пропозиції імпорту.

Є дуже велика залежність між зростанням доходів та збільшенням імпорту, додав експерт.

«Це ще один додатковий чинник зовнішньої дестабілізації. Мабуть, не буде тут стабільності й кардинального поліпшення без структурних реформ», – уточнив він.

За його словами, нинішня економічна структура спотворена, що робить її макроекономічне балансування практично неможливим.

«Не видно ґрунтовних економічних причин для підвищення, адже не спостерігається серйозних структурних зрушень у потенціалі економіки. Не розвивають у нас потужні виробництва, які могли б принести великі доходи. Це наслідок політики уряду та президента, що спрямована на інституційні перетворення без уваги до того, яка якість потенціалу країни», – пояснив економіст.

Крім того, стоїть питання «тіні» та скорочень, хоча й оголосили курс на перевірки. Проте як тіньова економіка загалом, так і компонент, пов'язаний із зарплатами в конвертах, випливає з відчуття недовіри, з відчуття того, що робити бізнес в країні нормально неможливо, адже він буде збитковим, наголосив експерт.

На його переконання, поки зберігається таке уявлення, каральні заходи нічого не дадуть.

«Каральні методи – не вихід. Звичайно, якийсь порядок у контролі над рухом коштів має бути, але він має бути загалом, а не в окремій сфері, де реалізовуватиметься у вигляді політичних кампаній. Має діяти постійний правопорядок на стабільній основі. Тоді це моделює поведінку бізнесу та населення. Якщо цього не має, то така політика безрезультатна», – резюмував Володимир Сіденко.

Як відомо, 7 вересня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2019 році мінімальна заробітна плата зросте до 4170 гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: