Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Денисенко

Читать на русском
Денисенко виконав 20 відсотків обіцянок. Йому належить ініціювати держпрограму з порятунку Дніпра й створити в окрузі вільні економічні зони.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Денисенко (позафракційний).

Денисенко пройшов до парламенту в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №26 (Дніпро, Бабушкінський район). Він є членом політради партії «Українське об'єднання патріотів» (УКРОП) і членом комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя. За час каденції нардеп дав 25 обіцянок, з яких 5 виконав (20%), а 7 – провалив. Більшість запевнень Денисенку належить виконати за рік, що залишився до виборів.

У своїй передвиборчій програмі Денисенко пообіцяв сприяти розвитку освіти. Однак коли Верховна Рада ухвалила новий закон про освіту, який передбачає легітимізацію домашньої форми навчання та отримання освіти на робочому місці, створення Національного агентства з питань забезпечення якості освіти, що займатиметься середньою освітою, нардеп утримався від голосування за законопроект.

Також він запевнив, що домагатиметься надання державної підтримки учасникам АТО й членам їхніх родин. Однак Денисенко не голосував за більшість ухвалених Радою проектів законів на цю тему (більш ніж вісім).

Ще одну програмну обіцянку – сприяти модернізації армії та її переозброєнню – Денисенко провалив, оскільки був відсутній на голосуванні за більшість законопроектів на цю тему. Відзначимо, що за даними реєстрації депутата за допомогою електронної системи, Денисенко був присутній лише на 12% пленарних засідань Верховної Ради України. Щоправда, за даними письмової реєстрації, нардеп був на 227 засіданнях і був відсутній із невідомих причин на 231 засіданні.

Аналогічна ситуація склалася з обіцянкою Денисенка сприяти проведенню комунальної реформи. Він був відсутній на голосуванні за два законопроекти на цю тему.

Навесні 2018 року нардеп повідомив, що планує зареєструвати законопроект про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

«Маємо 150 підписів народних депутатів під проектом змін до Конституції України – про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. З різних фракцій і груп, крім «Опозиційного блоку». Після Великодня планую зареєструвати його в апараті Верховної Ради», – написав нардеп у Facebook і незабаром відповідний законопроект був зареєстрований у парламенті.

Крім того, нардеп запевнив, що планується подати аналогічну ініціативу про перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку. Він пообіцяв підтримати цю ініціативу на голосуванні. Через місяць законопроект був внесений депутатом Олександром Горбуновим.

Вдалося нарепу виконати запевнення, що він голосуватиме за скасування недоторканності суддів. У 2016 році Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя», який, зокрема, передбачає скасування недоторканності суддів за винятком функціональної (пов'язаної з наданням правосуддя). Таким чином, для затримання та арешту судді за будь-які правопорушення, що не стосуються професійної діяльності, отримання дозволу від Верховної Ради не потрібне. Андрій Денисенко підтримав ухвалення цього законопроекту.

Ще 13 обіцянок Денисенко має виконати до кінця каденції. Він планував сприяти в юридичній сфері для повернення Степану Бандері та Роману Шухевичу звання Героів України.

«Зараз думаю над тим, як повернути Бандері та Шухевичу звання Героїв України. Спільно з друзями та однодумцями готуємо необхідні юридичні та організаційні заходи, які дозволять досягти результату», – написав він у Facebook.

Також Денисенко заявив, що голосуватиме за скасування недоторканності президента та народних депутатів. Поки що такої нагоди в нардепа не було.

За останні чотири роки нардеп не зареєстрував жодної законодавчої ініціативи для того, щоб виконати передвиборчу обіцянку сприяти впровадженню державної програми з відродження річки Дніпро. Втім, так само нічого не зробив нардеп для виконання одного з небагатьох запевнень, що стосуються безпосередньо виборців мажоритарника Денисенка. Перед виборами він обіцяв домагатися створення вільних економічних зон в окрузі, але не зареєстрував щодо цього жодного законопроекту.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: