В Україну їде місія МВФ. Якими можуть бути нові умови кредиторів?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Цілком імовірно, що кредитори можуть порушити питання відкриття ринку землі. Особливо з огляду на останній висновок ЄСПЛ, який визнав мораторій неконституційним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи візит місії МВФ в Україну та умови для підписання нового меморандуму.

«Україна – одна з трьох країн світу, в яких не вирішене питання власності землі. Це дуже шкодить економіці. Всі розвинені країни з розвиненою або більш-менш розвиненою економікою мають приватну власність на землю», – зазначив Невмержицький.

За його словами, в нас популісти це питання порушують у ключі того, що землю можуть розкупити олігархи чи іноземці, Україна не володітиме землею, й це просто трагедія.

«Але трагедія в іншому. Ті ж олігархи або заможні особи практично безкоштовно зараз використовують цю землю», – підкреслив економіст.

На його думку, питання скасування мораторію на землю можуть поставити на порядок денний.

Другий аспект, можливо, стосуватиметься лібералізації валютного законодавства, припустив він.

Співпраця з МВФ: скільки коштів Україна отримала за час незалежностіУкраїна почала співпрацювати з МВФ у 1994 році. Найбільше коштів було отримано в 2008-2013 роках.

«У нас уже зроблені кроки, але потрібно йти далі шляхом лібералізації валютного ринку. Будуть висунуті ті вимоги, які наблизять Україну до більш-менш цивілізованих правил ведення бізнесу. Потрібно буде врегулювати правове поле», – уточнив експерт.

Незважаючи на багато правильних ініціатив, потрібно взяти до уваги, що не всі вимоги корисні для України, додав він.

ЄС прагматично дивиться на співпрацю з Україною, тому нам самим варто думати про свої інтереси. Яскравий приклад – вимоги щодо лісу-кругляка, нагадав фахівець.

«ЄС вимагає скасування обмежень на вивезення лісу. Безумовно, для нас це абсолютно не вигідно. Це потрібно корупціонерам, які за безцінь його продають, не розвиваючи в нас промисловість, але для суспільства, держави це не має користі», – пояснив економіст.

Якби ми розвивали промисловість, використовуючи колосальні ресурси лісу, то надходження до бюджету й зростання економіки були б істотними.

«Сирий ліс коштує набагато дешевше, ніж продукція з нього. Потрібно прагнути до того, щоб переробляти тут, а експортувати до ЄС готову продукцію. В цьому наш потенціал. Побудова умов, що вигідні для нашої економіки, могла б удвічі збільшити надходження до бюджету», – резюмував Євген Невмержицький.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки коштів Україна отримала від МВФ за час незалежності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: