На 70% території Криму посуха. Як діяти Україні та в чому наша помилка?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Те, що Україна не дає воду Криму позначається на ставленні населення до України. Фактично, такими діями Україна розписується в тому, що вона втрачає Крим та відмовляється від півострова.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи заяву Юрія Гримчака про те, що 70% території Криму потерпає від засухи, а дощі не можуть врятувати ситуацію.

«Так, дійсно відповідальність має брати на себе країна-окупант за забезпечення, але ж ми вважаємо Крим українським, є якісь природні моменти. Крім того, має бути розуміння, що свого часу система, канали відповідні були збудовані не просто українцями. Вони будувалися в Радянському Союзі й та на той час мали стати гарантією для Криму від посухи», – зазначив Бондаренко.

За його словами, на сьогодні в Криму склалася непроста ситуація через засуху, брак води, і якщо Україна вважає півострів своєю територією, то має допомагати.

Якщо ж ми ухвалили якесь інше рішення для себе, то не варто тоді говорити, що Крим український, додав політолог.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

У цій ситуації слід відкинути деякі моменти, тому що йдеться про гуманітарні питання, екологічну та гуманітарну кризу, тобто про життя та здоров’я людей, підкреслив він.

«Тобто тут не варто апелювати до того, що ми погоджуємося з анексією, якщо допоможемо. На шальках терезів інші питання», – уточнив експерт.

«Росія не буде готова йти на жодні поступки щодо Криму, це правда, але політика України, на жаль, також сьогодні є такою, що якщо гіпотетично станеться якийсь катаклізм і Росія зникне з карти, то півострів все одно в Україну вже не повернеться. Він радше стане турецьким, ніж українським», – пояснив він.

«Не лише свідомість інша. Україна 23 роки робила все, щоб Крим втратити. А саме – не робила нічого для Криму. Нерозвинена інфраструктура, фінансування півострова завжди було за залишковим принципом. Якби Украна хоч щось робила в Криму, то не було б і близько 90%, які проголосували за вихід з України», – резюмував Кость Бондаренко.

Нагадаємо, три роки тому президент Петро Порошенко запевнив, що Крим у недалекому майбутньому знову буде українським.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: