Як скоротити держборг та чи потрібно створювати спеціальне агентство?

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Пропозиція Мінфіну перенаправити управління держборгом і створити для цього новий орган виглядає недоречною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер Capital Times Ерік Найман, оцінюючи пропозицію Мінфіну передати управління держборгом незалежного агентству й плани уряду скоротити борг на 49% до 2020 року.

«Ініціатива створити ще якийсь новий державний орган дає зрозуміти, що справа зроблена не буде, а витрати на вирішення проблеми збільшаться. Створювати якесь окреме нібито незалежне агентство – велика дурість», – зазначив Найман.

За його словами, є окремий департамент, є непогані фахівці в Національному банку. Вони можуть створити робочу групу, наприклад, якщо побачили проблему.

«Судячи з усього, проблему побачили лише після того, як узяли божевільний і невигідний держборг минулого тижня в приватних компаній», – додав фінансист.

Добре було б, якби з'явилися депутатські запити, що поінформують нас, у кого вони взяли гроші та на яких умовах, підкреслив він.

Реальні та прогнозні економічні показники України за п'ять роківСлово і Діло аналізувало, наскільки збігаються реальні показники економіки України з прогнозами.

«Ситуація з держборгом – не проблема відсутності якогось агентства, окремого держоргану, а проблема корупції та непрофесіоналізму. Це традиційні для верхніх ешелонів влади проблеми», – уточнив експерт.

Як пояснив фінансист, функція зменшення боргу складається з чисельника та знаменника, де в чисельнику сума держборгу, а в знаменнику – ВВП.

«Відповідно, вирішити це завдання можна, значно збільшивши ВВП. Але ми розуміємо, що до 2020 року дива не станеться і якогось стрибкоподібного зростання не буде», – наголосив аналітик.

З іншого боку, зменшити держборг можна за рахунок якихось виплат, при цьому перенаправити левову частку доходів держбюджету на погашення боргів, відповідно, обрізавши оборонний бюджет, охорони здоров'я, освіти, програми будівництва доріг та інші державні, акцентував фахівець.

«Або за рахунок якоїсь широкомасштабної державної приватизації. Але це має бути широкомасштабна реальна програма. За останні 10 років особливих успіхів Україна на ниві приватизації не мала», – резюмував Ерік Найман.

Раніше ми з'ясували, наскільки збігаються реальні показники економіки України з прогнозами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: