Чому криза в Греції має стати уроком для України?

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

У понеділок завершилася багаторічна програма міжнародної МВФ спільно з ЄС допомоги Греції. За цей час із 2010 року в країну з населенням 11 мільйонів осіб влили близько 290 мільярдів євро (більш ніж 26 тисяч євро на кожного жителя країни).

Про це на своїй сторінці в Facebook написав керівний партнер Capital Times Ерік Найман, передає «Слово і Діло».

Аналітик зазначив, що єдиним реальним результатом за весь час допомоги кредиторів стало лише зростання держборгу до 178% ВВП.

«Рівень поганої банківської заборгованості залишається на критичному рівні. Це 48% усіх позик», – уточнив фінансист.

За його словами, за рівнем податкового навантаження гірша за Грецію в ЄС лише Франція.

«Зберігається високе безробіття, особливо серед молоді. А високе безробіття завжди супроводжується низькими зарплатами», – констатував Найман.

Реальні та прогнозні економічні показники України за п'ять роківСлово і Діло аналізувало, наскільки збігаються реальні показники економіки України з прогнозами.

Тепер головне питання в тому, чи не звалиться Греція в нову хвилю кризи без міжнародної допомоги, додав він.

«Проблема Греції не стільки в міжнародному тиску, скільки у внутрішній неефективності. У країні так і не зуміли створити сприятливий інвестиційний клімат. Ба більше, вони так і не збагнули, що це таке – сприятливий інвестиційний клімат. І щось це нагадує. Адже те ж саме можна сказати й про Україну», – підкреслив експерт.

Він пояснив, що проблема в цій ситуації не в МВФ, а всередині країни, й рецепти МВФ часто лише зміцнюють внутрішні проблеми.

У звіті Європейського стабілізаційного фонду ESM, який протягом трьох років надав Греції 61,9 мільярда євро, йдеться: _«Завдяки безпрецедентній фінансовій підтримці, наданій на дуже вигідних умовах, Греція змогла модернізувати свою економіку й відновити довіру інвесторів». Тепер Греція вперше за вісім років має право позичати гроші на фінансових ринках.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнах - на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» відстежило зміни позицій України в рейтингах.

Також ми з'ясували, наскільки збігаються реальні показники економіки України з прогнозами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: