Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Данченко

Читать на русском
Олександр Данченко виконав лише третину своїх обіцянок, які майже всі з програми Самопомочі.
Олександр Данченко

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Данченко (фракція «Самопомочі»).

Данченко був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року зп загальнодержавним багатомандатним округом. Він також є головою парламентського комітету з питань інформатизації та зв'язку. За час своєї каденції депутат дав 35 обіцянок, 11 з яких виконав (31%), а 10 – провалив.

Майже всі обіцянки Данченка з передвиборної програми «Самопомочі». Зокрема, він обіцяв домогтися скасування пільг народних депутатів і міністрів. Однак ані Данченко, ані його колеги з фракції жодної законодавчої ініціативи не зареєстрували. Багато запевнень Данченко провалив через те, що не проголосував у парламенті за певний законопроект. У листопаді 2015 року депутат не підтримав ухвалення закону «Про наукову і науково-технічну діяльність». Документ передбачав створення Національного фонду досліджень України, а також створення в науковій інфраструктурі центру колективного користування науковим обладнанням. Таким чином, Данченко провалив одразу дві обіцянки.

Також Данченко обіцяв домогтися спрощення процедури надання адміністративних послуг для громадян і бізнесу. Але з трьох відповідних законопроектів, які ухвалила Рада, – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегулювання)», «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» – підтримав лише останній.

У липні минулого року Данченко пообіцяв проголосувати за зняття депутатської недоторканності з 6 народних депутатів – Андрія Лозового, Олеся Довгого, Євгенія Дейдея, Максима Полякова, Борислава Розенблата та Михайла Добкіна. Свого слова він дотримав, фракція й сам Данченко підтримали всі подання.

Виконав нардеп передвиборчу обіцянку домогтися підвищення заробітної плати вчителям. Минулого року Данченко підтримав освітню реформу, яка передбачала прив'язку зарплати педагога до мінімальної зарплати.

У процесі виконання в Данченка ще 14 обіцянок. У тому числі ще одна непрограмна – про те, що «Самопоміч» підтримає механізм відкликання народних депутатів. На півшляху Данченко до виконання обіцянки домогтися розвитку телекомунікаційної інфраструктури. У 2015 році він став одним з ініціаторів законопроекту «Про електронні комунікації», який поки Рада не розглядала. У 2016 році нардеп зареєстрував проект закону «Про державне управління і регулювання у сфері електронних комунікацій», який поки також не розглядалося на пленарному засіданні.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: