Чому скорочуються субсидії та що пропонує МВФ

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Річ у тім, що субсидії нараховуються в опалювальний та неопалювальний періоди. Тому будуть різні дані. Загалом, позиція МВФ полягає не в тому, щоб урізати кількість субсидіантів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи дані Держстату про скорочення субсидій у червні на 40% і в липні на 29%.

«Оскільки в нас піднявся поріг призначення субсидій, то в неопалювальний період загальна сума рахунків менша й кількість субсидіантів менша. Якщо ми перейдемо до опалювального сезону, то рахунки будуть вищими. Тому поріг цей, відповідно, також не буде спрацьовувати, як у неопалювальний», – зазначив Павлюк.

Експерт додав, що в опалювальний період кількість субсидіантів збільшиться.

Він уточнив, що якщо зараз ми маємо близько 2 мільйонів субсидіантів, то в опалювальний період їх було близько 7 мільйонів.

«Нехай на мільйон цифра впаде, але їх усе одно буде більше, ніж у неопалювальний період», – підкреслив фахівець.

За його словами, якщо буде підвищення цін на газ для населення, то ця сума субсидій в держбюджеті та загальна кількість субсидіантів можуть зрости.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

«З боку МВФ ідеться не стільки про скорочення кількості субсидіантів, скільки про виконання домовленостей та виконання закону про ринок газу. Тобто ціни мають бути лібералізовані», – пояснив він.

«Уряд не має аж так втручатися в економіку, газ. Це не соціальні питання. Ось у субсидії уряд може втручатися, але вимога полягає в тому, щоб припинити втручатися й регулювати в таких обсягах, із такими перекосами газовий ринок», – наголосив експерт.

Звичайно, всіх домовленостей із кредиторами ми знати не можемо, але вони всі ці роки наголошують на лібералізації ринку газу, а не на кількості субсидіантів, додав він.

«Зараз розпочалися правильні процеси, зокрема верифікація. Ухвалили рішення про створення єдиного реєстру субсидіантів. Це дає можливість контролювати ситуація, якщо, наприклад, людина має кілька об’єктів нерухомості в різних областях, щоб не нараховували субсидію на кожен із них. Наступний етап – контроль за субсидіями тих, хто здає квартири в оренду. Багато ступенів верифікації, але наразі підхід правильний», – резюмував Святослав Павлюк.

За даними «Слова і Діла», 19 квітня 2018 року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що з травня реєстр субсидіантів буде публічним.

Також Рева пообіцяв у 2018 році запровадити монетизацію пільг на житлово-комунальні послуги.

Ексклюзивне інтерв’ю міністра «Слову і Ділу» читайте на нашому порталі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: