Чому потрібно продовжити закон про особливий статус Донбасу та яка позиція США

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Закон був ухвалений восени 2014 року на виконання Мінських домовленостей. Якщо його не продовжити, то це дозволить РФ говорити, що Україна зриває «Мінськ».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи заклик ОБСЄ продовжити закон про особливий статус Донбасу, термін дії якого спливає восени, та позицію США.

«Закон відіграє важливу роль як складова Мінських домовленостей. Але щодо самого Донбасу, то, звичайно, тут важливішу роль відіграє закон про деокупацію, оскільки він дозволив переформатувати АТО й створив нові підстави для управління військами», – зазначив Леонов.

За його словами, закон про особливий статус має радше міжнародно-дипломатичний вплив.

Він уточнив, що важливість документа в тому, щоб «нормандська трійка» (оскільки РФ майже не бере участь у процесі) й надалі могла продовжувати тиснути на Росію.

«Тому Україні бажано було б не займатися популізмом, а тверезо оцінювати ситуацію й не підставлятися. До того ж США дотримуються аналогічної думки щодо продовження закону», – підкреслив політолог.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його думку, США мають свою стратегію щодо Донбасу, яка полягає у введенні миротворчого контингенту.

«Таким чином, після того, як миротворці візьмуть під контроль територію Донбасу, буде перехідний період. Для РФ це можливість тягнути вирішення цього питання, політичну частину щонайменше до президентських виборів, оскільки такий крок міг би очевидно грати на користь президента України. А Путін уже точно нічого не робитиме для цього», – пояснив експерт.

США вже вийшли на певний рівень стратегічного партнерства з Україною, додав він.

«Передача високотехнологічної зброї говорить про те, що ми підходимо до певного рівня стратегічного союзу. Очевидно, що США мають довгострокові інтереси, тому й відбувається виділення військової допомоги Україні. Навряд чи це залежатиме від президентських виборів. Уже багато зусиль вкладено в Україну», – резюмував Олександр Леонов.

Додамо, продовжити закон про особливий статус Донбасу кілька тижнів тому закликав і спеціальний представник Держдепу США у справах України Курт Волкер.

Нагадаємо, 6 жовтня 2017 року президент України Петро Порошенко пообіцяв повернути Донбас.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: