Нормандський формат: чим допоможуть США та коли чекати кардинальних змін

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Зараз США можуть показати, що РФ не виконує своїх зобов'язаннь, причому взятих не перед Америкою, а перед європейськими партнерами.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко, оцінюючи заяву Курта Волкера про намір США вплинути на РФ для розблокування Нормандського формату.

«Зараз уже ситуація може повернутися таким чином, що США зможуть показати європейським союзникам РФ у тому ж «Північному потоці», що Москва не виконує своїх зобов'язань. Причому зобов'язання ці Росія давала не американцям, а європейським партнерам – Франції та Німеччині», – зазначив Дяденко.

Це дуже важлива заява, особливо напередодні зустрічі Меркель з Путіним, додав він.

«Таким чином, США матимуть додатковий аргумент для запровадження проти РФ нових жорстких санкцій», – уточнив політолог.

Крім того, він нагадав про оголошення щодо присутності на території України відразу чотирьох нових комплексів радіоелектронної боротьби російського виробництва.

«Це ті комплекси, які неможливо було взяти з якихось військових арсеналів України, такої техніки в нас немає, все зафіксовано ОБСЄ. Сукупно це дає підстави для міжнародного тиску на РФ. По-перше, є можливість чітко зафіксувати, що РФ не виконує зобов'язань, а по-друге, показати, що РФ дедалі сильніше й нахабніше їх порушує», – пояснив Дяденко.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

Він не виключив, що до завершення президентських виборів в Україні нічого не станеться.

«Жодних революційних досягнень, змін у рамках Нормандського формату чекати не варто до завершення президентських виборів», – підкреслив експерт.

За його словами, можливо, під час переговорів Меркель і Путіна вдасться згладити якісь гострі кути й домовитися про якесь перемир'я, відведення важкої техніки там, де цього не зроблено.

«Однак до завершення президентських виборів жодних революційних змін не відбудеться», – резюмував Михайло Дяденко.

Раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що зустріч у Нормандському форматі відбудеться лише після того, як Україна відведе ЗСУ з позицій у Станиці Луганській на Донбасі й виконає умови «Мінська».

Більше про протистояння Заходу з Росією читайте в авторському матеріалі «Залізна завіса. Як від Росії відвертаються союзники».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: