NASA втратило марсохід Opportunity

Читать на русском
Космічне агентство NASA розпочало пошуки марсоходу Opportunity, який зник у пиловій бурі планетарного масштабу, але вони все ще безуспішні.

Космічне агентство NASA розпочало пошуки марсоходу Opportunity, який зник у пиловій бурі планетарного масштабу, але вони все ще безуспішні.

Як передає «Слово і Діло», про це повідомляє Extreme Tech.

Пилова буря на Марсі, яка стала подією планетарного масштабу, накрила апарат Opportunity. Космічне агентство NASA перевело марсохід у кризовий режим до тих пір, поки буря не закінчиться.

Зараз NASA розпочало пошуки апарату. Пилова буря застала Opportunity в Долині Наполегливості (Perseverance Valley).

Перехід ровера в кризовий режим необхідний з двох причин. По-перше, Opportunity живиться від сонячних батарей. По-друге, для стабільної роботи батареї повинні залишатися теплими. Під час пилової бурі температура апарату становила мінус 29С. Спостерігаючи за Марсом за допомогою багатофункціональної автоматичної міжпланетної станції (Mars Reconnaissance Orbiter), фахівці NASA наголосили, що інтенсивність бурі почала знижуватися 23 липня. Тим не менш, Opportunity виявити ще не вдалося. Щоб відновити зв'язок, ровер повинен накопичити достатньо енергії, а для цього може знадобитися цілий місяць.

Востаннє Буря накривала марсохід у 2007 році. Тоді він провів два тижні без зв'язку. Цього разу масштаб катаклізму - набагато більший. За повідомленням NASA, якби буря відбувалася на Землі, то вона б охопила територію Північної Америки і Росії разом узятих.

Ровер Opportunity приземлився на Марсі 25 січня 2004 року. Планувалося, що його місія складе 93 земних дня, але він пропрацював більше 14 років.

Раніше NASA визначилося з першим житлом на Марсі.

Також NASA опублікувало нові фото Марса і Сатурна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: