НБУ встановив нові вимоги до банків

Читать на русском
НБУ встановив вимоги для забезпечення стійкості банків, що проходили стрес-тестування в рамках проведення щорічної оцінки стійкості в 2018 році.

НБУ встановив вимоги для забезпечення стійкості банків, що проходили стрес-тестування в рамках проведення щорічної оцінки стійкості в 2018 році.

Як передає «Слово і Діло», про це повідомила прес-служба регулятора.

Так, у разі виявлення нестачі капіталу за підсумками проведення оцінки стійкості з урахуванням результатів стрес-тестування за базовим сценарієм, банкам необхідно буде розробити програму докапіталізації.

«Ця програма передбачатиме збільшення капіталу на суму, що визначається як максимальна із двох значень: суми, визначеної за результатами перших двох етапів оцінки стійкості (оцінка якості активів та екстраполяція результатів цієї оцінки), та прогнозованої суми, визначеної за результатами третього етапу оцінки стійкості (стрес-тесту) за встановленим Національним банком базовим макроекономічним сценарієм на 2018 рік», - йдеться в повідомленні.

Крім того, у разі виявлення додаткової потреби в капіталі банку за підсумками проведення стрес-тестування за базовим сценарієм на 2019-2020 роки та за несприятливим макроекономічним сценарієм на 2018–2020 роки, банк має розробити та подати до Національного банку план реструктуризації, який він має виконати до кінця 2019 року.

«Цей план має виходити із максимальної із сум потреби у капіталі, прогнозованих за результатами оцінки за кожним із вищевказаних сценаріїв», - відзначає НБУ.

Банк складає план реструктуризації до 2019 року з урахуванням програми капіталізації на 2018 рік. Передбачені у плані реструктуризації заходи мають у підсумку забезпечити дотримання банком установлених Національним банком граничних значень нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) та/або нормативу достатності основного капіталу (Н3) на всьому прогнозному періоді.

Зазначені вимоги затверджені постановою правління НБУ Про особливості здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України у 2018 році № 94 від 14 серпня 2018 року. Документ набуває чинності 16 серпня 2018 року.

Раніше заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявляла, що регулятор завершує роботу над стратегією макропруденційної політики і має намір восени представити документ банківському співтовариству. Основне завдання відповідного регулювання полягає в тому, щоб відстежувати накопичення системних проблем. Після впровадження зазначеного документа, НБУ, крім бізнес-плану, має намір зажадати у банків так званий «план відновлення».

Раніше НБУ пом'якшив вимоги до кредитних посередників банків.

Також Нацбанк анонсував нові обмеження для банків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: