Карта ООС: ситуація на сході України на 15 серпня

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 06:00 15 серпня 2018 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли

Протягом доби, що минула, в районі проведення операції Об’єднаних сил обстановка набула ознак загострення. Російсько-окупаційні війська збільшили кількість артилерійських та мінометних снарядів, випущених по позиціях захисників України із калібрів, що заборонені до застосування Мінськими угодами.

Попри це, обстановка продовжує перебувати під контролем Українських військових.

Загалом протягом минулої доби, 14 серпня, підрозділами Об’єднаних сил зафіксовано 46 прицільних ворожих обстрілів. При цьому російсько-окупаційні війська здійснили 7 пострілів з артилерії калібру 152 мм, близько 50 – з артилерії 122-го калібру, випустили понад 20 мін калібру 120 мм, та понад 60 – калібру 82 мм.

Українські військові декілька разів адекватно придушували ворожу вогневу активність з метою збереження життя та здоров’я особового складу. При цьому підрозділи Об’єднаних сил не застосовували заборонені Мінськими угодами озброєння та калібри.

Із сумом повідомляємо, що внаслідок бойових дій вчора ввечері загинув один наш військовослужбовець, 1972 р.н.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким захисника України, а також його бойовим товаришам.

Окрім цього, минулої доби троє наших військових отримали поранення різних ступенів. Їх доставлено до військового мобільного госпіталя, де вони отримують усю необхідну кваліфіковану медичну допомогу.

Напрямки

Луганський напрямок

Протягом 14 серпня російсько-окупаційні війська 15 разів вели прицільні обстріли позицій Об’єднаних сил на цьому напрямку. Ворог знову активно застосовував гранатомети різних типів та інше піхотне озброєння поблизу н.п. Зайцеве, Троїцьке, Золоте та Світлодарськ. Також 5 разів під ворожим вогнем перебували оборонці Майорська, та 6 разів – захисники Кримського.

Окрім цього, зафіксовано неодноразове застосування окупантами важкого озброєння. Розриви декількох ворожих мін калібру 120 мм фіксували після 16:00 наші оборонці Майорська, та після 17:30 під мінометним обстрілом калібру 82 мм опинилися захисники Зайцевого.

Російсько-окупаційні війська не полишають спроб нанести ураження підрозділам Об’єднаних сил на окремих ділянках. Так, з 19:20, протягом двох годин, в районі Кримського ворог випустив близько 20 мін калібру 120 мм та майже 40 – калібру 82 мм, вів щільний обстріл з озброєння БМП, гранатометів різних типів та великокаліберних кулеметів. З метою збереження життя та здоров’я особового складу, Українські військові адекватно вели вогонь у відповідь із штатного піхотного озброєння та придушили ворожу вогневу активність.

Пізніше, близько 23:00, протягом години, Українські захисники Кримського зафіксували обстріл своїх позицій з артилерії калібру 152 мм. Російсько-окупаційні війська здійснили 7 артилерійських пострілів з боку окупованого селища Голубівське.

Донецький напрямок

Протягом минулої доби зафіксовано вдвічі більше обстрілів з боку російсько-окупаційних військ. Тут ворог 31 раз порушував режим тиші.

Активні ворожі вогневі провокації з гранатометів різних типів та іншого піхотного озброєння спостерігалися в районі н.п. Красногорівка, Опитне, Мар’їнка, Новотроїцьке, Піски, по три рази поблизу Павлопіля, Чермалика та Гнутового. Непоодинокі ворожі обстріли також зафіксовано поблизу Водяного та Широкиного, а захисники Лебединського потрапляли під ворожий вогонь 6 разів.

Вчора російсько-окупаційні війська також активно застосовували на Донецькому напрямку т.зв. «гуманітарний вантаж», доставлений з РФ. Так, після 18:20, протягом двох годин ворог здійснив 45 пострілів з артилерії калібру 122 мм по оборонцям Гнутового. Також ввечері декілька залпів із 122-мм артилерії зафіксовано по нашим захисникам Водяного та Широкиного.

Окрім цього, під мінометними обстрілами з калібру 82 мм опинилися наші Українські захисники поблизу Чермалика та Лебединського. Також близько 20 мін калібрів 82 та забороненого Мінськими угодами 120-го калібру ворог випустив в районі Водяного.

Ситуація на лінії фронту сьогодні, 15 серпня

З опівночі підрозділами Об’єднаних сил зафіксовано 6 прицільних ворожих обстрілів.

Російсько-окупаційні війська вели збройні провокації з гранатометів різних типів та великокаліберних кулеметів в районі н.п. Новозванівка, Кримське, Мар’їнка, Широкине, Авдіївка, з озброєння БМП – поблизу Чермалика.

Захисники України двічі застосовували штатне піхотне озброєння, придушуючи ворожу збройну активність.

Від початку поточної доби втрат внаслідок бойових дій серед Українських військових немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: