Трамп схвалив $250 мільйонів на оборону України. Чому ми мали шанс, але не отримали більше?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Позитив, звичайно, в самому факті підтримки України. Це дає приводи позитивно оцінювати наші відносини зі США й сподіватися на подальшу підтримку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи допомогу Україні в розмірі 250 мільйонів доларів на безпеку, що передбачено оборонним бюджетом США, який підписав Дональд Трамп.

«Загалом, сума мізерна. Не так важливо, на що вона піде – навчання, зброю, оборону чи інші речі. Американці завжди з цільовим призначенням відправляють Україні матеріальну та іншу допомогу. Нам важливо зрозуміти, що сума саме така, як є, оскільки США розуміють, що в Україні фінанси, навіть в оборонній сфері, розкрадаються нахабно й відкрито. В тому числі міжнародна військова допомога», – зазначив Вовк.

США не можуть узагалі відмовитися від допомоги Україні, але розуміють, що проконтролювати повністю клептократичну владу в Україні неможливо, додав він.

«США не можуть зупинити розкрадання коштів в Україні. Так, вони фіксують свою прихильність до України, свої наміри та бажання допомагати Україні, але з іншого боку, вони дбають про інтереси своїх платників податків», – уточнив фахівець.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко планує збільшити фінансування ЗСУ на 2018 рік до 84 мільярдів гривеньСказано 14 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Ми вже маємо приклад із «Джавелінами», про які багато говорили, а зараз уже всі забули, нагадав експерт.

За його словами, зброя була надана для спільних тренувань з американцями.

Ба більше, одним таким жестом США вирішили ва завдання – зафіксували свою допомогу Україні, показали, що їхня зброя може бути близько до Росії, а також їхні службовці, які інструктували наших, підвищили свою кваліфікацію під час тренувань на полігоні, підкреслив він.

«Це в нас подали як перемогу. Це наша влада чомусь вирішила розповідати, що російські танки більше не страшні. Однак це була просто безглузда інформаційна хвиля, яка завершилася сміхом у кулачок у РФ, образно кажучи», – пояснив фахівець.

Тому, на його думку, зараз варто зробити висновки: добре, що США нас підтримують, але 250 мільйонів доларів – це для наших корупціонерів у Міноборони смішна сума.

«Зараз США чекають, щоб зменшити клептократичність влади хоча б наполовину. У Вашингтоні розуміють, що перевернути догори дриґом, миттєво подолати корупцію, яка є всюди, в тому числі в США, неможливо, однак необхідні хоч якісь зрушення. В нас просто нахабно розкрадають кошти, не оглядаючись ні на що. Навіть на велику Америку та американських платників податків», – резюмував Василь Вовк.

7 грудня 2017 року Верховна Рада України ухвалила державний бюджет на 2018 рік. Відповідно до документу, фінансування ЗСУ становить 86 мільярдів 14 мільйонів 500 тисяч гривень. Варто додати, що на реалізацію заходів із підвищення обороноздатності та безпеки держави виділять 5% ВВП, тобто 165,3 мільярда гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: