Fitch закликало Україну скоротити витрати держбюджету

Читать на русском
Прибутковість українського держбюджету збільшилася, але Києву може все одно доведеться скоротити витрати.

Основними невирішеними питаннями, які залишилися в України в рамках програми співпраці з МВФ, є потенційні зміни до держбюджету-2018 для досягнення рівня дефіциту 2,5% ВВП і коригування тарифів на газ для населення.

Про це йдеться в прес-релізі рейтингового агентства Fitch Ratings, повідомляє «Слово і Діло».

Як змінювалися видатки держбюджету протягом 2014-2018 роківЗа останні чотири роки видатки держбюджету зросли більш ніж удвічі. Найбільший стрибок державних видатків відбувся в 2015 році, коли вони зросли майже на 32 відсотки.

«У другому кварталі 2018 року показники прибутковості держбюджету покращилися, але, ймовірно, знадобиться перегляд рівня витрат для досягнення цільового показника дефіциту», - відзначають аналітики агентства.

Зокрема Fitch нагадує, що в липні український уряд ще на місяць залишив незмінними ціни на газ для населення, і на даний момент переговори з МВФ щодо формули тарифів все ще тривають.

При цьому надалі «можливі ускладнення в переговорах з політичних міркувань», враховуючи, що наближаються опалювальний сезон і майбутні в 2019 році вибори, зазначає Fitch.

Зазначимо, що в середині червня в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, відразу після свого призначення главою Мінфіну, заявляла, що секвестр держбюджету (скорочення витрат - ред.) Україна в цьому році не знадобиться.

Водночас напередодні її попередник Олександр Данилюк попереджав, що в разі припиненя співпраці України з МВФ автоматично доведеться зменшити витрати держбюджету мінімум на $4 млрд.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: