Видатні режисери закликали світ діяти для звільнення Сенцова

Читать на русском
У посланні акцентується на порушенні основних норм справедливості щодо українського режисера.

Режисери західних країн і міністр культури Франції звернулися до міжнародного співтовариства, ООН та Євросоюзу з проханням допомогти звільнити українського політв'язня режисера Олега Сенцова.

Як пише «Слово і Діло», відповідну заяву оприлюднили у французькій газеті Le Monde.

Чи є варіанти звільнення Сенцова з російської колоніїНа сайті петицій до адміністрації президента США розмістили звернення із закликом врятувати Олега Сенцова. Правові варіанти звільнення політв’язня оцінили експерти.

Під зверненням підписалися міністр культури Франції Франсуаза Ніссен, кінорежисери Жан-Люк Годар та Кен Лоуч, а також союз режисерів Франції та Бельгії. Вони звернулися до ООН і ЄС, щоб ті вимагали від президента РФ Володимира Путіна звільнення Сенцова.

«Мистецтво не знає кордонів, бо мистецтво універсальне, такими ж мають бути права тих, хто його створює. Свобода вираження думок і свобода творчості не можуть припинитися там, де починається інакомислення. Але сьогодні режисер помирає, бо він дисидент», – ідетьсяо в зверненні.

«Олег Сенцов перебуває в Росії вже понад чотири роки. Його засудили до 20 років позбавлення волі російським судом після судового розгляду, який не дотримується права захисту, є порушенням міжнародного права та основних норм справедливості. Невже його єдина реальна «помилка» – це показати свою свободу вираження? Хіба його єдиний «злочин» не міг висловити свою політичну прихильність через його мистецтво?», – пишуть діячі культури.

Нагадаємо, 10 серпня президент Франції Еммануель Макрон під час телефонної розмови обговорив із президентом РФ Володимиром Путіним ситуацію навколо ув'язнення та голодування Олега Сенцова.

Раніше на сайті Білого дому розмістили петицію про звільнення Сенцова. До 8 вересня петицію мають підписати 100 тисяч осіб, щоб Білий дім зробив офіційну заяву з цього приводу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: