Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ірина Суслова

Читать на русском
Суслова виконала 42 відсотки обіцянок, у тому числі не голосувала за відставку Шокіна. До кінця каденції їй потрібно внести правки до Виборчого кодексу та домогтись ухвалення закону про президента.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ірина Суслова (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Суслова пройшла до Верховної Ради в листопаді 2014 за списками партії «Самопоміч». У лютому 2015 року її виключили з фракції «Самопомочі» як єдину, що проголосувала за призначення генеральним прокурором Віктора Шокіна, а також через відсутність на загальних зборах фракції без поважних причин. Наприкінці березня 2016 року вона вступила до фракції БПП, а 12 – провалила.

Одне з останніх невиконаних запевнень нардепа стосувалося змін до проекту бюджету на 2018 рік щодо збільшення витрат на лікування українців за кордоном.

«Бюджет має потужну соціальну складову: зростання мінімальної зарплати, збільшення на 35 мільярдів гривень витрат на освіту та на 15,6 мільярда гривень – витрат на медицину. Вперше передбачено 112 мільйонів гривень на пілотну програму трансплантації органів, що дозволить робити в Україні складні операції, на які люди сьогодні витрачають сотні тисяч гривень, роблячи їх за кордоном. Щодо лікування за кордоном, то домагатимуся, щоб витрати за цією статтею до другого читання збільшилися в рази й так звана «черга смертності» перетворилася на «чергу життя», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Ми перевірили на порталі Верховної Ради представлені Іриною Сусловою законопроекти та поправки. За грудень 2017 року вона напрацювала декілька ініціатив, проте щодо бюджету на 2018 рік не подала жодної.

Також, аналізуючи проект бюджету, який ухвалили 7 грудня, можна побачити, що на лікування громадян за кордоном було виділено лише 390 мільяонів гривень. Суслова обіцяла домагатися, щоб витрати на цей пункт зросли до 700 мільйонів, однак у проекті все залишилося без змін. Крім того, під час ухвалення бюджету Суслова не озвучила правок «із голосу».

Влітку 2016 року Суслова заявила, що міждепутатське об'єднання «Антипопулісти» щомісяця оприлюднюватиме рейтинг політиків-популістів. Однак цього так і не сталося. На офіційній ФБ-сторінці об'єднання «Антипопулісти» є рубрика «Популізм дня», де щодня розміщуються висловлювання того чи іншого політика, які, на думку адміністратора групи, містять популістські твердження.

Але в цих повідомленнях немає «розвінчування популістських тез» як такого – з конкретними цифрами й обґрунтуваннями. Немає й обіцяного щомісячного рейтингу політиків-популістів.

Також Суслова провалила передвиборчу обіцянку домогтися прозорості процедури реалізації державного майна. Вона була відсутня на голосуванні за внесення змін до закону «Про приватизацію державного майна».

Ці правки передбачають, що до процесів приватизації не допускатимуться покупці з держави-агресора, а торговці цінними паперами будуть зобов'язані надавати інформацію про осіб, в інтересах яких здійснюється придбання державних корпоративних прав. Крім того, законопроект скасовує норму, яка закріплювала обов'язковий продаж на фондових біржах 5-10% акцій об'єктів груп В і Г до проведення конкурсу.

Не змогла Суслова домогтися розгляду законопроекту щодо деолігархізації. Нагадаємо, що 7 квітня 2015 року Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова зареєстрували у Верховній Раді проект закону «Про основи державної стратегії деолігархізації України на 2015-2020 роки. Однак він був відхилений і знятий із розгляду.

Основна частина виконаних обіцянок Суслової пов'язана з голосуванням за ті чи інші ініціативи, особливо тих, які стосуються кадрових питань. У той час, як партія «Воля» збиралася підтримати відставку генпрокурора Шокіна, Суслова заявила, що не буде голосувати.

«Я не буду цього робити. А якщо партія робить такі заяви, то нехай надасть конкретні факти про хабарі та бездіяльність», – написала вона в коментарі на сторінці «Волі» в соцмережі. Під час голосування за відставку Шокіна нардеп була відсутня в сесійній залі.

Також вона виконала обіцянку голосувати за призначення Гройсмана на посаду прем'єр-міністра.

Як і обіцяла Суслова, влітку 2016 року народні депутати від об'єднання «Антіпопулісти» (Вадим Денисенко, Дмитро Лубінець, Ірина Суслова) зареєстрували проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів про порядок виїзду з України народних депутатів України». Документ передбачає обмеження права депутата на виїзд за кордон (відбирання закордонного та дипломатичного паспортів) в разі надходження до парламенту подання Генпрокуратури про зняття недоторканності.

За рік, що залишився на посаді нардепа, Сусловій потрібно виконати ще 16 запевнень. Через те, що вона йшла до парламенту з програмою «Сомопомочі», а потім перейшла до БПП, більшість її передвиборчих обіцянок опинилися під загрозою зриву.

Так, її передвиборча програма передбачає, що нардеп домагатиметься створення системи військової підготовки громадян. Зареєстрований у листопаді 2016 року законопроект «Про територіальну оборону України» поки не виносився на розгляд, а в Міноборони держпрограму досі не розробили.

У листопаді 2017 року нардеп обіцяла подати правки до Виборчого кодексу, які б гарантували людям з інвалідністю право на чесне волевиявлення. Поки що жодних ініціатив на цю тему до Верховної Ради з боку Суслової не надходило.

Під час виборів Суслова заявляла, що домагатиметься запровадження медичного страхування. Вона підтримала в першому читанні проект закону «Про страхування». При цьому нардеп сказала, що не підтримає кандидатуру Уляни Супрун на посаду міністра охорони здоров'я України, хоча остання в рамках першого етапу медреформи домагається запровадження державного страхування, що гарантує надання безкоштовної медичної допомоги на первинній ланці.

Також Суслова не збирається голосувати за скасування мораторію на вивезення лісу-кругляка з України й домагатись ухвалення закону про президента.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: