На скільки зростуть зарплати українців до кінця року?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

У нас щороку виплачують дуже великі бонуси державним чиновникам, людям, які працюють у державних корпораціях. Інколи ці бонуси дорівнюють річній зарплаті.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи прогноз МЕРТ, згідно з яким зарплати українців зростатимуть.

За його словами, в останній місяць року середня зарплата вища, ніж може бути наступного року.

«Тому наприкінці 2018 року зарплати можуть бути досить високими. Часто бізнесмени виплачують бонуси через збільшення зарплат. Адже зарплати є не лише в державному секторі – 5-10 мільйонів, але й у приватному, наприклад, 100 мільйонів. Все це потім ділиться на кількість людей в Україні, які працюють, і виводиться цифра зарплати», – зазначив економіст.

Інша річ, наскільки зростуть ціни та курс долара, підкреслив він.

На його переконання, якщо ціни зростають швидше, ніж зарплата, чи девальвація швидша, ніж зростає зарплата, то таке підвищення не потрібне.

Експерт додав, що після високої девальвації, яка в нас була тричі, ціни поступово наздоганяють курс, тому цілком закономірно, що зарплати зростатимуть швидше, ніж девальвація гривні.

Середня зарплата в Україні: як змінилася купівельна спроможність українців за три рокиПопри зростання середньої заробітної плати в Україні за останні 3 роки, купівельна спроможність українців за цей час зросла не по всіх пунктах.

«Тому, в принципі, прогноз МЕРТ має право на існування. Чи буде від цього українцям добре? Це вже залежить від інфляції та девальвації», – уточнив він.

«Якщо інфляція цього року буде 12%, а зарплата зросте на 15%, то реальна зарплата зросте лише на 3%. Тому темпи економічного зростання цьогоріч будуть десь 3%. Приблизно на стільки ж зросте й зарплата. Інфляція буде на цей рік близько 11-12%», – резюмував Олександр Савченко.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2018 році середня зарплата складе близько 10 тисяч гривень.

Раніше аналітики порталу розповіли, як змінилася купівельна спроможність українців за три роки.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: