Україна підвищує тарифи за зберігання газу

Читать на русском
Нова методика забезпечує перехід від оплати за обсяги зберігання газу - до замовлення потужностей зберігання в ПСГ.

З серпня Укртрансгаз надає послуги зберігання (закачування, відбору) газу за новими підвищеними тарифами.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба компанії.

Нові тарифи без ПДВ складуть:

на закачування природного газу в ПСГ - 172 грн за тис. куб. м на добу (попередній тариф - 32,9 грн за тис. куб. м); на зберігання - 64,4 грн за тис. куб. м на добу (раніше - 46,2 грн за тис. куб. м) на відбір - 67,1 грн за тис. куб. м на добу (до того - 32,9 грн за тис. куб. м). Ці ж тарифи будуть застосовуватися і на послугу "митний склад".

Зміну тарифів проведено відповідно до нової Методики визначення та розрахунку тарифів на послуги зберігання (закачування, відбору) газу в газосховищах, в яких застосовується режим регульованого доступу. Зокрема, Методика забезпечує перехід від оплати за обсяги зберігання (закачування, відбору) газу - до замовлення потужностей зберігання (закачування, відбір) газу в ПСГ.

Крім того, як зазначили в компанії, попередні тарифи діяли з 2013 року, а з тих пір структура тарифу істотно змінилася: зросли ціни, особливо на природний газ для виробничо-технологічних потреб, змінилися макроекономічні показники - офіційний курс гривні, мінімальна заробітна плата, ціни на енергоносії тощо.

Нагадаємо, з минулої осені Україна почала зберігати газ європейських країн. Зберігати газ в українських ПСГ мають намір шість країн: Польща, Словаччина, Чехія, Угорщина, Італія і Туреччина.

Відзначимо, що Україна має найбільші підземні газові сховища в Європі, сумарна активна ємність яких складає 31 млрд кубометрів. Наразі в українські ПСГ закачано понад 13 млрд кубометрів газу. Сховища заповнені на 42%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: