Кримського активіста Костенка випустили з російської колонії

Читать на русском
Кримський активіст Олександр Костенко відбув своє покарання, його звільнили після закінчення терміну ув'язнення.

Кримський активіст, український політв’язень Кремля, Олександр Костенко вийшов на свободу з російської виправної колонії №5 у місті Кірово-Чепецьк Кіровської області.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив член Громадської спостережної комісії Кіровської області РФ Денис Шадрін, який зустрічав Олександра, повідомляє в п'ятницю, 3 серпня, Громадське.

Політв'язнів в РФ набагато більше 70 - «Крим SOS»Українських бранців, яких незаконно утримують у російських в'язницях, набагато більше, ніж 70.

«Вийшов Олександр о 10:54. Зустрічали його члени спостережної комісії - Артур Абашев і я», - розповів Шадрін.

За його словами, далі Костенко через Москву поїде до Києва.

Як уточнюється, українець відбув своє покарання, його звільнили після закінчення терміну ув'язнення.

За словами Шадріна, Костенко побоюється, що після звільнення йому в РФ можуть підкинути наркотики і знову засудити.

Радник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олена Мячина в коментарі виданню повідомила, що консул України поки не повідомляв інформації про Костенко, хоча у уповноваженого цим питанням займаються.

«Ми цю інформацію збираємо. Раніше говорили про те, що його можуть звільнити або 3 або 5 числа. Ми обов'язково пізніше дамо про це повну інформацію», - пообіцяла Мячина і додала, що поки не може прокоментувати деталі того, як в Україні далі займатися питанням Костенко і яку йому нададуть допомогу.

Нагадаємо, кримчанин Олександр Костенко був засуджений до 3,5 років позбавлення волі, після чого його вивезли з Криму в російську виправну колонію №5 в місті Кірово-Чепецьк. Костенко не визнав своєї провини. Його засудили нібито за заподіяння каліцтва співробітнику кримського Беркута в Києві.

Кримська правозахисна група повідомляла, що батько Костенко публічно повідомив про тортури, яким піддався його син, після чого зник безвісти, мати і брат продовжують жити в Сімферополі.

В кінці червня 2018 року Олександра Костенко погрожував завдати собі каліцтва через стягнення, які до нього застосовують у в'язниці.

Нагадаємо, в Кабміні пообіцяли виділити допомогу сім'ям українських політв'язнів.

Раніше віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко назвала дату, коли Україна очікує відповідь РФ щодо обміну політв'язнів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: