Які можливі версії вбивства бійця АТО в Бердянську?

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

31 липня в Бердянську застрелили 43-річного колишнього добровольця батальйону «Донбас» Віталія Олешка (позивний «Сармат»). Як повідомляють ЗМІ, перед смертю активіст влаштував скандал під час апаратної наради в міському виконкомі. Крім того, Олешко незадовго до трагедії зняв відео про ситуацію з вивезенням сміття в місті. Наразі відомо, що правоохоронці затримали п'ятьох підозрюваних у вбивстві. За словами нардепа Антона Геращенка, підозрюваний у вбивстві екс-військового в Бердянську є колишнім бійцем «Торнадо».

Експерт-кримінолог, юрист Ганна Маляр аналізуючи дані, які відомі в публічній площині щодо вбивства бійця АТО, звернула увагу, що підписників на його каналі в YouTube на момент вбивства було 753, а переглядів відео – понад 300 тисяч.

Детальну оцінку ситуації експерт-кримінолог дала в своєму блозі, передає «Слово і Діло».

Маляр констатувала, що якщо уважно придивитися до рейтингів відео, то виявиться, що багатотисячні перегляди мали лише 6 відео, всі інші – в межах кількох сотень. Серед них вона виділила наступні:

95 тисяч переглядів – розмова Олешка та інших учасників АТО з водієм маршрутки, який зневажливо поставився до учасника війни;

27 тисяч переглядів – 9 травня, «побєдобєсіє»;

56 тисяч переглядів – два ідентичних відео про те, як прибрати агітаційний намет «Опоблоку»;

Майже 7 тисяч переглядів – «істерика мера Бердянська»;

Майже 8 тисяч переглядів – два відео про нардепа Пономарьова та його можливі зв’язки з ФСБ.

«Тобто вся інша бурхлива громадська діяльність Олешка не користувалася таким глядацьким попитом. Кому реально могла дошкуляти публічна діяльність Олешка, можна припустити з аналізу його персонального каналу в YouTube», – зазначила експерт.

На її думку, з цих 5 найбільше переглянутих відео випливають дві групи опонентів – представники влади та ідеологічні противники. З цього моменту можна починати нумерувати версії.

Геращенко розповів, хто вбив ветерана АТО ОлешкаВбивцею ветерана АТО Віталія Олешка є колишній снайпер батальйону Торнадо, який також брав участь у бойових діях на Донбасі.

По-перше, чи достатньо на відео з представниками влади підстав для вбивства Олешка? Якщо аналізувати публічну частину їхніх відносин, то з великою ймовірністю – ні, адже критикою та організацією мітингів можновладців не злякаєш.

«Вони після Майдану загартувалися й навчилися на такі речі реагувати. Наприклад, організовувати у відповідь дискредитаційні кампанії руками лояльних «активістів» або мітинги на свою підтримку. Але в інтернеті немає слідів організованої системної кампанії проти Олешка. Є поодинокі критичні дописи та коментарі опонентів, які у співвідношенні дорівнюють кількості коментарів від прибічників Олешка», – уточнила кримінолог.

Тому якщо висувати версію причетності до вбивства когось із гостро розкритикованих можновладців, то в основі злочину мусить бути інший, не оприлюднений бік відносин або конфлікт, додала Маляр.

«Скажімо, посягання на грошові потоки та «годівнички» чиновників, бізнес, оформлений на підставних осіб, може спонукати їх на крайні заходи. Власне, Олешко неодноразово називав провадження проти себе саме переслідуванням і тиском з боку влади», – нагадала вона.

Тому, на її думку, версію конфлікту з місцевою владою неодмінно потрібно перевіряти, але мати на увазі, що критика влади навряд чи могла лежати в основі організації вбивства на замовлення.

При цьому варто встановити, чи не користувався він підтримкою впливових і багатих конкурентів місцевої влади. Це також могло б пояснити страх перед його активністю, акцентувала юрист.

Власними силами він навряд чи міг усунути місцевих «князів» від влади, а за умови серйозної підтримки шанси збільшилися б, припустила вона.

Друга версія причетності до вбивства ідеологічних противників, тобто носіїв проросійських поглядів, також має право на життя, оскільки Олешко жив у непростому регіоні, де прояв проукраїнської позиції не є буденністю, як у Києві чи Львові, а потребує щоденної боротьби навіть на рівні зовнішнього прояву патріотизму.

За її словами, враховуючи специфіку Запорізької області, активна проукраїнська позиція та військове минуле Олешка могли дратувати представників протилежних поглядів аж до скоєння на цьому ґрунті злочину.

«Тим більше Олешко не просто був носієм проукраїнських поглядів, він активно протидіяв опонентам, про що є чимало відео на його каналі», – констатувала Маляр.

Третя версія ґрунтується на тому, що аналіз відкритих джерел показує, що Олешко також міг мати складні відносини з такими ж, як і він, учасниками бойових дій, наголосила експерт.

«Адже в цій спільноті є не лише його приятелі та соратники, а й опоненти. Ба більше, саме вустами деяких учасників бойових дій поширюється контраверсійна інформація про Олешка», – додала вона.

Не виключила юрист, що ще однією логічною версією вбивства може бути бізнес-конфлікт, адже Олешко мав власний бізнес, доля якого складалася непросто. Тобто, можливо, вбивство вчинене не на ґрунті активної громадянської позиції, а на ґрунті ускладнених ділових відносин.

Легалізація зброї: величезні ризики для владиЖурналіст Максим Кречетов розповідає про ризики для влади внаслідок легалізації вогнепальної зброї.

Експерт уточнила, що цю версію складно аналізувати за інформацією з відкритих джерел, проте відголоски конфлікту можна помітити на деяких відео.

«Наприклад, коли мер Бердянська на одному із засідань емоційно згадав про проблеми з підведенням води до готелю, власником якого був Олешко. Судячи з контексту, мер натякав на те, що саме ця проблема спонукає Олешка до активності. Тобто могло мати місце зіткнення особистих інтересів та громадської роботи», – пояснила Маляр.

За її словами, цю інформацію необхідно перевіряти в процесі слідства й дати відповідь, чи використовував Олешко громадську діяльність для вирішення бізнес-питань.

«Якщо такі факти будуть встановлені, тоді можна припустити ще один варіант конфлікту – з ворогами своїх «підопічних», – уточнила кримінолог.

Не можна виключати і особисті неприязні стосунки, і ситуативний конфлікт, який сухою мовою статистики називають «побутовим», підкреслила вона.

«Розмови між чоловіками в площині «хто крутіший» іноді завершуються вбивством», – резюмувала Ганна Маляр.

Додамо, як повідомляло «Слово і Діло», в українців на руках офіційно зареєстровано близько 1 мільйона одиниць вогнепальної зброї.

Раніше журналісти «Слова і Діла» з'ясували, які ризики для влади приховані в питанні дозволу на володіння зброєю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: