Суд передумав стягувати гроші з «Антонова» на користь Міноборони

Читать на русском
Столичний Госпсуд скасував стягнення з держпідприємства Антонов понад 150 мільйонів гривень на користь оборонного відомства.

Господарський суд міста Києва скасував стягнення 164 мільйонів гривень із державного підприємства «Антонов» на користь Міністерства оборони.

Про це йдеться в рішенні суду, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українські новини».

Зазначено, що в жовтні 2014 року суд стягнув з «Антонова» 164 мільйони гривень за позовом Міноборони, але це рішення в березні поточного року скасував Верховний суд і повернув справу на повторний розгляд.

Згідно з матеріалами справи, в квітні 2001 року Київський державний авіаційний завод «Авіант» (наразі реорганізований в «Антонов») і Міністерство оборони уклали контракт щодо оборонного замовлення на закупівлю озброєння та військової техніки, а саме на виготовлення 2 військово-транспортних літаків Ан-70 на загальну суму близько 600 мільйонів гривень. Термін дії контракту був встановлений до 31 грудня 2011 року.

У вересні 2010 року контракт був продовжений до 31 грудня 2012 року, а вартість виготовлення 2 літаків була збільшена до 1,37 мільярда гривень.

Між сторонами був підписаний акт звірки розрахунків між «Антоновим» і Міноборони за виконані роботи станом на 1 січня 2012 року, згідно з яким позивачем сплачені кошти в розмірі 331 мільйона гривень і прийняті від відповідача роботи на 220 мільйонів гривень.

Міністерство оборони в січні 2013 року вимагало від авіапідприємства повернути наданий аванс у сумі 111,9 мільйонів гривень і, з огляду на невиконання цієї вимоги «Антоновим», звернулося з позовом до суду про стягнення 164,3 мільйона гривень.

Із цієї суми 111,9 мільйона гривень – основний борг, 20 мільйонів гривень – пеня за порушення термінів виконання робіт, 7,8 мільйона гривень – штраф за прострочення виконання робіт, 20 мільйонів гривень – пеня за порушення термінів надання звітних документів за використання авансу, 0,67 мільйона ​​гривень – збитки від зміни індексу інфляції, 3 мільйони – 3% річних внаслідок неналежного виконання взятих на себе зобов'язань за державним контрактом.

Суд визнав, що саме Міноборони фактично зірвало графік реалізації програми виготовлення літаків Ан-70, розрахований на 2001-2022 роки.

«Слід зауважити, що Міністерство оборони України ухилялося від фінансування за контрактом із 2008 до 2013 року», – йдеться в рішенні суду.

Суд також зазначив, що в контракті не зазначений конкретний перелік робіт при реалізації програми виготовлення літаків і конкретна вартість цих робіт.

Таким чином, позиція Міноборони щодо того, що підготовка виробництва та оснащення не входить до переліку робіт, які визначені контрактом, не відповідає встановленим обставинам справи. Суд також не встановив нецільового використання держкоштів «Антонов», виділених на будівництво літаків.

Нагадаємо, «Антонов» планував збудувати завод у Саудівській Аравії.

Раніше «Антонов» відкрив представництво в США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: