Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Лещенко

Читать на русском
Сергій Лещенко виконав 47 відсотків своїх запевнень. До кінця каденції депутат не має наміру виходити з фракції БПП.
Сергій Лещенко

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Лещенко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Лещенко був обраний до Верховної Ради в 2014 році за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 30 обіцянок, виконав 14 (47%),а 5 – провалив.

Перед виборами Лещенко заявляв, що не вважає своє балотування «квитком в один кінець», і заявив, що не голосуватиме за те, що суперечить його світогляду, а якщо вимагатимуть, піде з парламенту. Однак через майже чотири роки Лещенко все ще залишається народним депутатом, хоча колеги з фракції та інші нардепи неодноразово публічно закликали його скласти повноваження й повернутися до журналістики. Крім того, Лещенко все ще залишається членом БПП, хоча постійно критикує політичну силу. Тож свою обіцянку він не виконав.

І, незважаючи на постійну критику фракції «Блоку Петра Порошенка», два роки тому Лещенко заявив, що не вийде з неї. «Якщо я вийду й втрачу мандат, то вони посадять на моє місце якогось шахрая й отримують бажане. Вони хочуть, щоб я вийшов із фракції й «подарував» їм мандат. Але не вони давали мені мандат, а народ України. Тому я не збираюся цього робити», – аргументував нардеп свою позицію. Він досі залишається членом фракції БПП.

Із журналістикою пов'язана інша провалена обіцянка Лещенка. «Я більше не буду журналістом, тому що це неможливо поєднувати з політикою. Але я буду писати», – заявляв він. Однак обіцянка не заважає Лещенку писати статті для європейських видань, а також для українського журналу «Новое время», мати свій блог на «24 каналі» й розміщувати статті на сайті Ради.

Цікаві в народного депутата відносини з генеральними прокурорами. У лютому 2015 року він обіцяв голосувати за призначення Віктора Шокіна й дотримав свого слова. А в серпні 2016-го пообіцяв до кінця року зібрати підписи за відставку нинішнього голови ГПУ Юрія Луценка. Але обіцянку так і не виконав, Луценко залишається на своїй посаді.

Виконав Лещенко обіцянку підтримати подання про позбавлення депутатської недоторканності Сергія Клюєва. Нагадаємо, Клюєва підозрюють у скоєнні злочинів за статтею «Шахрайство»). На голосуванні 3 липня 2015 року нардеп віддав свій голос «за».

Депутат також виконав кілька обіцянок із передвиборної програми «Блоку Петра Порошенка». Зокрема, обіцянку домагатися обрання парламенту за відкритими партійними списками. Минулого року Лещенко підтримав проект Виборчого кодексу, який передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків. Крім того, він проголосував за закон про суспільне телебачення й реалізував відповідну програмну обіцянку.

У процесі в Лещенка залишаються ще 11 обіцянок, кілька з них пов'язані з виборами. Влітку минулого року він пообіцяв, що не дозволить провести наступні вибори з нинішнім складом Центральної виборчої комісії. Питання з оновленням ЦВК досі не вирішене, під час восьмої сесії парламент не зміг його розглянути. Є надія, що голосування відбудеться восени.

Крім того, нардеп пообіцяв ініціювати поправку до Виборчого кодексу щодо зменшення прохідного бар'єру для потрапляння політичних партій до Ради щонайменше до 3%. «А також зниження рівня, з якого починається підтримка політичних партій із державного бюджету, до 2%», –– додав він. Поки поправка не внесена.

Також у листопаді Лещенко пообіцяв робити все від нього залежне, щоб не допустити будівництво на місці Сінного ринку в Києві. Нагадаємо, в березні 2005 року ринок закрили на реставрацію, а потім зруйнували. Проект будівництва на його місці обурює мешканців прилеглих будинків, а також громадських активістів, оскільки навколо цієї території розташовані 9 пам'яток місцевого значення та 28 об'єктів культурної спадщини. На деяких із цих будівель після початку будівництва з'явилися тріщини. Про успіхи Лещенка в цьому напрямку поки нічого не відомо. Але в міській адміністрації повідомили, що забудовник погодився знизити поверховість будівель, що зводяться на місці колишнього Сінного ринку.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: