Порошенко заявив про перехід однієї з АЕС на американське паливо

Читать на русском
Енергоблок Південно-Української атомної електростанції вперше почав працювати на американському паливі.

Енергоблок Південно-Української атомної електростанції вперше почав працювати на американському паливі.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив президент України Петро Порошенко, приймаючи заступника держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Френсіса Феннона.

«Можу зазначити, що сьогодні вперше енергоблок Південно-Української атомної електростанції запрацював на американському паливі компанії Westinghouse», - цитує українського лідера його прес-служба.

Як повідомлялося, з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС Енергоатом спільно Westinghouse у 2000 році почав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.

У березні 2008 року Енергоатом уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 роках свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити його до 2020 року. У січні 2018 роки контракт був продовжений до 2025 року. Угодою передбачається поставка ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних блоків.

Енергоатом планує повністю завантажити чотири блоки Запорізької АЕС паливом Westinghouse в 2019-2021 роках. Другий і шостий енергоблоки ЗАЕС планується продовжувати експлуатувати з використанням тільки російського ядерного палива.

19 липня Енергоатом здійснив повне завантаження блоку №3 Южно-Української АЕС (ПУАЕС) паливом виробництва компанії Westinghouse.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: