НБУ оцінив зростання ВВП України в другому кварталі

Читать на русском
Зростання валового внутрішнього продукту України (ВВП) в другому кварталі 2018 року незначно, але прискорилося – до 3,2 відсотка з 3,1 відсотка в першому кварталі.

Зростання валового внутрішнього продукту України (ВВП) в другому кварталі 2018 року незначно, але прискорилося – до 3,2% з 3,1% в першому кварталі.

Як повідомляє «Слово і Діло», таку оцінку оприлюднив Національний банк України (НБУ) в останньому інфляційному звіті.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнахУкраїна посіла третє місце серед постсоціалістичних країн за рівнем ВВП за паритетом купівельної спроможності.

«За оцінками НБУ, в II кварталі 2018 року темпи зростання реального ВВП залишилися практично незмінними (3,2% г/г) й підтримувалися перш за все внутрішнім попитом – як споживчим, так і інвестиційним», – наголошується в документі.

Нацбанк зазначає, що зростання економіки прискорилося на тлі високих ділових очікувань підприємств і підвищення доходів населення (в тому числі за рахунок військових пенсій, заробітних плат та грошових переказів). Останнє підтримувало високі темпи зростання роздрібного товарообігу.

Водночас зберігся ефект бази порівняння, пов'язаний із розривом зв'язків із неконтрольованими територіями в цей період минулого року. Як наслідок, значний внесок у зростання економічної активності мало збільшення обсягів виробництва в енергетиці та видобувній промисловості.

Раніше Національний банк погіршив очікування щодо зростання економіки України в 2019 році.

Нагадаємо, що згідно з даними Держстату, зростання ВВП України в 2017 році прискорилося й склало 2,5%, тоді як за 2016 рік зростання економіки становило 2,4%.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: