НБУ оцінив зростання ВВП за перший квартал

Читать на русском
Зростання реального валового внутрішнього продукту України в I кварталі 2018 року в річному вимірі склало 2,3 відсотка.

Зростання реального валового внутрішнього продукту України в I кварталі 2018 року в річному вимірі склало 2,3%.

Як інформує «Слово і Діло», про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку України, оприлюдненому в п'ятницю, 20 квітня.

У МЕРТ дали втішний прогноз щодо зростання ВВПЗростання ВВП України поточного року очікується на рівні 3,2 відсотка при інфляції 9,7 відсотка, наступного року він трохи сповільниться – до 3,1 відсотка, а в 2020-му дещо прискориться – до 3,3 відсотка.

Відзначається, що зростання ВВП обумовлене внаслідок подальшого зростання доходів населення, а також збереження сприятливої ​​зовнішньої кон'юнктури.

«Додатковим фактором стало зниження бази порівняння минулого року під впливом торгової блокади неконтрольованих територій (НКТ) минулого року, прояв якого повною мірою очікується з II кварталу», – йдеться у звіті.

Водночас НБУ вказує, що погіршення погодних умов наприкінці лютого та в березні дещо стримували пожвавлення економічної активності, зокрема в транспорті й будівництві.

На думку регулятора, внутрішній попит залишився основним фактором економічного зростання. Приватне споживання підтримували подальше підвищення зарплат і соціальних стандартів, у тому числі підвищення пенсій наприкінці минулого року й мінімальної зарплати з початку 2018 року, а також поліпшення споживчих очікувань домогосподарств.

«Про подальше зростання інвестицій свідчило прискорення зростання обсягів виробництва продукції машинобудування, зокрема автомобільного та залізничного», – вважають у НБУ.

У Нацбанку додали, що в січні-лютому 2018 року експорт продовжував зростати в основному завдяки нарощуванню поставок окремих продовольчих товарів, деревини та виробів із неї, а також чорних металів, проте одночасно високими темпами збільшувався споживчий імпорт, в результаті чого зберігся негативний внесок чистого експорту в зміні ВВП.

Нагадаємо, Світовий банк зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту України в 2018 році на рівні 3,5%.

Зростання споживчих цін в Україні в березні 2018 року становило 1,1% порівняно з 0,9% в лютому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: